Hoopvolle draai aan mensenhandel

ANITA TWAALFHOVEN

Jeugdtheater

Verkocht Door De Toneelmakerij ****

Aan het plafond van een grote fabriekshal hangt een kooi waarin de Thaise jongen Mini-Mini zit opgesloten. Hij fluistert met zijn zusje Destiny die ook gevangen zit. Als jong meisje is ze aan een mensenhandelaar verkocht, die haar paspoort heeft afgepakt en haar voor een hongerloon laat werken. In het sjofele kantoor van de fabriek wordt ondertussen onderhandeld over de prijs van de organen van deze kinderen.

In 2013 herdenken we de afschaffing van de slavernij, maar de locatievoorstelling 'Verkocht' van De Toneelmakerij laat zien dat mensenhandel niet uit te roeien is. De jonge regisseurs Daniel van Klaveren en Paul Knieriem maakten over dit thema een filmische voorstelling die bloedstollend spannend is. De enorme Van Gendthal op het Amsterdamse Oostenburgereiland, waar vroeger een VOC-werf was, is de perfecte plek voor deze productie. De hoog opgestapelde kratten, stalen kooien en loopbruggen passen bij de rauwe sfeer van het verhaal. De hal is nauwelijks verbouwd voor deze voorstelling en een geluidscollage sluit perfect aan op de geluiden in deze ruimte.

Gruwelen uit heden en verleden vloeien in een duizelingwekkend tempo in elkaar over en sparen het jonge publiek bepaald niet. Zo gaat de scene waarin Mini-Mini, Destiny en de Afrikaanse jongen Baksteen met veel gesis een brandmerk op hun rug krijgen door merg en been. Net als de Russische fabrieksopzichter Starek die het mooie Thaise meisje aanrandt.

De voorstelling biedt gelukkig ook troost. De blinde Surinaamse Akuba, een mooie rol van Maureen Touwnaar, neemt de kinderen als een soort oermoeder in bescherming. Zij vertelt emotionerende verhalen en slaat haar stevige armen om hen heen. Ze is de tegenspeelster van Economia die aan het hoofd van de fabriek staat en in een ver verleden twaalf plantages in Suriname bezat. Roel Adam, die ook de poëtische tekst van de voorstelling schreef, speelt haar in tuttig mantelpak of pittig tennistenue. Ze spreekt met verve over vrijheid en de bestrijding van honger in de wereld, terwijl ze zich met een goed glas wijn in de hand laat bedienen door haar ondergeschikten.

Nhung Dam en Phi Nguyen zijn de sterren in deze voorstelling en laten zien hoe de Thaise kinderen hun lot in eigen hand weten te nemen. Ze spelen naturel en energiek en zijn volkomen geloofwaardig. Hun ontsnapping uit de fabriek maakt 'Verkocht' ondanks de zware thematiek tot een hoopvolle voorstelling.

De Toneelmakerij werkt voor deze productie samen met Het Scheepvaartmuseum dat in deze periode de tentoonstelling 'De Zwarte Bladzijde' presenteert, over de tien reizen van het slavenschip Leusden. Een geluidswandeling leidt het publiek van het museum naar de voorstelling en slaat met indringende verhalen een brug tussen vroeger en nu.

Te zien t/m 3/11 in Amsterdam

www.toneelmakerij.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden