Hoop voor bekeerde Iraanse vluchteling

Beeld Thinkstock

Honderden christelijke asielzoekers hebben mogelijk toch recht op een verblijfsvergunning dankzij de uitspraak van de Raad van State.

Nederland kan Iraanse tot het christendom bekeerde asielzoekers niet meer uitzetten met het bericht dat ze in het land van herkomst terughoudend hun geloof moeten belijden. Die uitspraak van de Raad van State biedt honderden Iraanse asielzoekers hoop op een verblijfsvergunning.

Voormalig asielminister Leers wees in 2010 en 2011 de asielaanvraag van twee Iraanse christenen af. Volgens hem konden zij terug in Iran best hun geloof belijden, zolang zij 'binnen bepaalde grenzen opereren, een laag profiel aanhouden en niet wegens andere problemen de negatieve aandacht op zich vestigen'.

De Raad van State sommeert staatssecretaris Teeven (veiligheid en justitie) nu die beslissing terug te draaien. De Raad baseert zich daarbij op een recente uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg. Daaruit volgt, zo stelt de Raad, dat 'van een vreemdeling niet mag worden verlangd dat hij zich, om vervolging te voorkomen, terughoudend zal opstellen bij de uitoefening van zijn godsdienst in het land van herkomst'.

In afwachting van de uitspraak in Luxemburg hield de Raad van State honderd soortgelijke aanvragen van bekeerde asielzoekers aan. Die zullen nu snel worden behandeld. "Elk geval wordt individueel bekeken. Maar je kunt ervan uitgaan dat deze uitspraak voor veel zaken bepalend zal zijn", aldus een woordvoerder. Naast de zaken bij de Raad zijn er nog honderden 'gewone' rechtszaken die dienen. Het ministerie bestudeert de uitspraak en wil nog niet reageren.

Het Nederlandse beleid rond bekeerlingen uit vooral Iran, Irak en Afghanistan is de afgelopen maanden scherp bekritiseerd. "Discreet je geloof belijden: dat is een belediging voor de mensenrechten, voor de vrijheid van geloof", zei Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) eerder in deze krant. Secretaris-generaal Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk Nederland verweet de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bij de beoordeling van asielaanvragen door bekeerlingen te vaak voor God te spelen, zonder kennis van geloofszaken. "Dit beleid kost bloed en levens van afgewezen, uitgezette asielzoekers."

Iran staat, volgens de jaarlijkse ranglijst van landen met christenvervolging, van de organisatie Open Doors, tweede achter Noord-Korea. Op afvalligheid staat volgens de sharia de doodstraf, er is sprake van arrestatiegolven van christenen en buitenproportioneel veel geweld tegen bekeerlingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden