Hoop op Toursucces groeit weer

Aantal Nederlandse deelnemers aan Ronde van Frankrijk was jaren niet zo groot

Is er sprake van een opleving van het Nederlandse wielrennen? Morgen staan liefst achttien Nederlanders aan de start van de proloog van de 99ste Tour de France. Je moet ver terug in de geschiedenis van de Tour voor vergelijkbare cijfers. Om precies te zijn naar 1991. Ook toen begonnen er achttien met frisse zin aan de Ronde van Frankrijk. Een record is het bij lange na niet: tijdens de editie van 1989 waren het er 27. Maar goed, dat waren dan ook de gloriejaren van het vaderlandse wielrennen.

"Dit komt echt niet zomaar uit de lucht vallen", meent de bondscoach van de nationale wegploeg Leo van Vliet die morgen aanwezig is in Luik. Het Nederlandse wielrennen staat aan de vooravond van een 'mooie periode' is zijn overtuiging. "Alle ingrediënten zijn aanwezig. Met name Robert Gesink, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en Wout Poels hebben het in zich om uit te groeien tot renners die deze Ronde kleur kunnen geven."

Een mening die gedeeld wordt door Radio 1-commentator Joris van den Berg. "Na Michael Boogerd hebben we geen echte kopmannen meer gehad. Nu zie je dat er ineens drie, vier jonge talentvolle jongens staan te trappelen die rol over te nemen."

Om toegewijde knechten heeft het vaderlandse cyclisme nooit verlegen gezeten. Wel om renners die in de Alpen en Pyreneeën gewaagd zijn aan de internationale top. Pijnlijk was vooral dat met het afscheid van de laatste echte ronderenner, Boogerd, vijf jaar geleden, er een flink gat viel. Aan opvolging was nooit gewerkt. "Het leek net alsof de Nederlanders voor spek en bonen meereden", zegt Van Vliet. "Toen was het stukken slechter gesteld met ons dan nu."

De nieuwe impuls komt volgens beide kenners niet uit de lucht vallen. "Er is na het afscheid van Boogerd veel tijd en geld gestoken in het opleiden van renners die een rol van betekenis kunnen spelen in de grote wielerronden", zegt Van den Berg. "Vooral door de Rabobank."

Het ontbrak hoofdzakelijk aan geduld. Zeker in de ogen van de ongedurige wielerfans die terugverlangen naar de tijden van Joop Zoetemelk en Hennie Kuiper vordert de opvolging tergend langzaam. "Deze nieuwe lichting wielrenners komt er echt aan", zegt Van Vliet stellig. Van den Berg: "Er wordt wel eens vergeten dat Gesink, Poels en Kruijswijk nog steeds tot de jongeren in het peloton worden gerekend. Sommigen denken dat Gesink al jaren rondrijdt maar hij is pas 26. Zijn carrière moet eigenlijk nog beginnen."

Met drie Nederlandse ploegen in deze Tour (Rabo, Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano) kun je ook tegenwerpen dat de leiding van de drie teams bijna verplicht is om Nederlanders op te stellen. Van Vliet en Van den Berg kunnen niet geheel ontkennen dat deze sentimenten een rol spelen. "En toch", werpt Van Vliet tegen, "hebben de renners die morgen vertrekken echt wel wat in hun mars."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden