Hoop op akkoord met taliban

Karzai wil binnen zes maanden tot politieke oplossing van conflict komen

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Afghaanse president Hamid Karzai en zijn Pakistaanse collega Asif Ali Zardari willen binnen zes maanden een vredesakkoord sluiten met de taliban in Afghanistan. Dit is de conclusie van een top tussen beide staatshoofden, georganiseerd door de Britse premier David Cameron.

De bedoeling is dat de taliban, die nu vechten tegen de regering van Karzai en de door de Verenigde Staten geleide internationale troepenmacht Isaf, met Karzai tot een politieke oplossing voor het conflict komen. Zo'n akkoord lijkt bittere noodzaak voor Kaboel omdat Isaf eind 2014 ophoudt.

Om de onderhandelingen mogelijk te maken dienen de taliban de kans te krijgen een kantoor in de Golfstaat Katar te openen. Hiervoor zijn nog wel enige obstakels te overwinnen. Karzai eist dat het kantoor alleen voor de onderhandelingen gebruikt wordt en dat de taliban er geen ambassade van maken. De taliban op hun beurt weigeren officieel met Karzai te onderhandelen omdat hij een Amerikaanse marionet zou zijn. Het plan voor een talibanvertegenwoordiging in Katar loop al enige jaren stuk op deze twee punten.

Karzai sprak in een gisteren verschenen interview met de Britse tv-zender ITV de hoop uit dat de terugtrekking van de buitenlandse troepen een akkoord zal bespoedigen. Volgens hem is juist de aanwezigheid van buitenlandse militairen de reden dat Afghanen zich bij de taliban aansluiten. Na hun vertrek resteert nog slechts het probleem van taliban die vanuit schuilplaatsen in het westen van Pakistan opereren. Daarom is de betrokkenheid van het buurland in de vredesonderhandelingen cruciaal.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden