Hoop is omgeslagen in angst

Protest tegen stapeling van maatregelen die mensen met beperkingen treffen

Desiree Esser uit Sittard alias @MevrouwAEXINDEX twittert: "Ja, minister-president #armoedewerktniet". Ze doet met tweets verslag van de manifestatie in de Brabanthallen. "Mensen met beperkingen moeten van zich laten horen" en niet iedereen kan zoals zij naar 's-Hertogenbosch komen. "Het lijkt er in Den Haag op dat we niet bestaan."

Zaterdagmiddag is er een bont gezelschap van zo'n 6500 mensen om te protesteren. Ze zijn tegen de drastische bezuinigingen op de bijstand, de sociale werkplaatsen, het persoonsgebonden budget, het speciaal onderwijs, de zorg, 'etc. etc'. Want ze zien aankomen dat hun de kans wordt ontnomen zoveel mogelijk op eigen benen te staan. 'Brood op de plank' is de eis op een van de spandoeken. Op en voor het podium zijn honderden getuigenissen van hoe de kabinetsmaatregelen neerslaan, zoals het verlies van 60.000 banen bij de sociale werkvoorziening en voor ouders in de bijstand die door de invoering van de huishoudtoets afhankelijk worden van hun werkende kinderen.

In de hallen klinkt ook vrees voor de gevolgen van het nieuwe gure weer dat volgens De Nederlandsche Bank op komst is. Miek Wijnbergen van het Platform Verontruste Ouders: "Mijn moeder heeft als raadslid in Meppel gestreden voor onderwijs aan alle kinderen. Ze is nu dement en kan het niet meer opnemen voor haar kleinkinderen. Ik heb twee zoons met autisme, ADHD en een lichte verstandelijke handicap. We dachten dat met steun de toekomst voor hen redelijk goed zou zijn. Maar onze hoop is omgeslagen in angst."

Rutte in een rolstoel geduwd door een als verpleegster uitgedoste Wilders, siert de stand van Stichting Intermobiel, een virtuele ontmoetingsplaats voor jongeren met een lichamelijke handicap. Met de tekst 'geachte Mark, het kan de ááállerbeste overkomen'. Het is een schilderij van 'Terug naar de bossen' dat onlangs is overhandigd aan de premier met de boodschap te voorkomen dat mensen in instellingen terechtkomen. Vrijwilliger-directeur Emile Cobben van Intermobiel maakt zich zorgen over de 'ongekende stapeling' van maatregelen die minder-validen treffen. Hij hoopt dat de Tweede Kamer hen hoort.

Dat geldt in ieder geval voor de oppositiepartijen PvdA en SP, die met vakbonden en maatschappelijke organisaties de manifestatie hebben georganiseerd. Hun leiders Job Cohen ("Rutte is geen banenkampioen, maar kampioen van de armoede"), Emile Roemer en FNV'er Agnes Jongerius betuigen steun en roepen het kabinet op om mensen aan het werk te helpen en te houden. "Er komt nog veel ellende aan", waarschuwt Roemer.

Paul de Krom, die zich als staatssecretaris van sociale zaken in het hol van de leeuw waagt, neemt 126.732 werkhandschoenen in ontvangst met handtekeningen uit protest tegen bezuinigingen op mensen met een beperking. Tussen de spreekkoren en het gefluit door verdedigt hij het kabinetsbeleid dat juist zoveel mogelijk mensen aan het werk wil hebben, liefst in reguliere banen. Hij klinkt bijna als een vakbondsleider als hij oproept 'om daar samen de schouders onder te zetten'. "Meedraaien in een baan is honderd keer beter dan wegdraaien in een uitkering." Dat het kabinet 60.000 werknemers in de werkvoorziening op straat wil zetten 'is onzin'.

Zijn toehoorders hebben er weinig fiducie in. Net hebben ze de verhalen gehoord van systeembeheerder Klaas uit Hoogeveen en van een moeder met haar dochter die al jaren vergeefs zoeken naar een baan.

Rutte is gebeten hond
Premier Rutte is in Den Bosch de gebeten hond, getuigen de 'persoonsgebonden berichten' op een aanplakbord.

"Mark, beschaving en welvaart in een land = ook zorg voor mensen die minder snel lopen in de rat race", schrijven Sietske en Willem uit Friesland. "Geef mensen geen armoede, maar perspectief" is een andere hartenkreet.

Rutte's weigering om van armoede te spreken in Nederland heeft kwaad bloed gezet. Uit volle borst wordt meegezongen 'hij loog tegen mij alsof ik een kind was.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden