Hoon voor Jeltsin na vrije val roebel

Van onze redactie economie

AMSTERDAM - Rusland is 'failliet', de regering in Moskou heeft haar 'brevet van onvermogen' getekend, en de Russische bevolking is 'minstens de helft armer' geworden. Het is duidelijk: Aleksandr Lebed, de nationalistische Russische generaal die graag president Boris Jeltsin van de troon zou stoten, moet niets hebben van diens besluit de roebel feitelijk te devalueren en de afbetaling op buitenlandse schulden voor drie maanden op te schorten.

De roebel ging gisteren dramatisch onderuit toen Moskou zich na weken van grote financiële onrust gedwongen zag de nationale munt binnen veel ruimere marges te laten zweven. Vrij snel nadat dit bekend werd, was de koers niet meer in de hand te houden, en zakte de munt pijlsnel naar 9,5 roebel per dollar, de nieuw ingestelde onderste grens voor interventie door de centrale bank.

Daarmee werd de roebel bij banken en wisselkantoren vijftig procent minder waard dan de 6,31 per dollar op vrijdag.

President Jeltsin had devaluatie tot nu toe steeds van de hand gewezen. Maar regeringswoordvoerders maakten gisteren duidelijk dat alle andere mogelijkheden om voor de economische crisis een oplossing te vinden, zijn uitgeput. De maatregelen, waaronder ook een ingreep in het Russische bankwezen, moeten voorkomen dat het land verder afglijdt in zijn financiële crisis.

Generaal Lebed, tevens gouverneur van de Siberische regio Krasnojarsk, twijfelt er echter sterk aan of dit zo zal lukken. De jongste regeringsmaatregelen zullen de prijzen flink doen oplopen, waarschuwt hij, en de spaartegoeden van de huishoudens bij de banken zullen even flink in waarde verminderen. Hij kondigde aan naar Moskou te komen om een spoedbijeenkomst van de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, aan te vragen. Als gouverneur heeft Lebed zitting in die Raad.

Premier Kirijenko kondigde naast de overige maatregelen ook een wisseling in zijn kabinet aan. Het hoofd van de Russische belastingdienst, Boris Fjodorov, benoemde hij tot vice-premier. Eerder was deze 'radicale' hervormer minister van financiën. Mogelijk zullen er ook koppen rollen op de ministeries van financiën en economische zaken. Jeltsins economisch adviseur Alexander Livsjits nam gisteren al ontslag. De president van de centrale bank, Sergej Doebinin, wordt als volgende slachtoffer genoemd.

Het afgelopen weekeinde werd op hoog niveau over de maatregelen overlegd. Jeltsin, die vorige week zei dat hij zijn vakantie niet wilde onderbreken omdat hij anders zou erkennen dat er van een crisis sprake was, ging toch naar Moskou.

De opening van de effectenbeurs van Moskou werd gisteren tot twee keer toe uitgesteld. De RTS-index eindigde met een verlies van ruim 4,8 procent.

- Pagina 7: Grote paniek bleef uit

In Moskou bleef grote paniek uit

VERVOLG VAN PAGINA 1

Met het koersverlies van ruim 4,8 procent op de effectenbeurs van Moskou, leken de gevolgen van het loslaten van de roebelkoers mee te vallen. Zeker omdat het er vóór opening van de beurs naar uitzag dat er grote paniek zou uitbreken.

Russische valutahandelaren toonden zich geschokt door de maatregelen. Het opschorten van de schuldbetalingen zeiden ze te hebben verwacht, maar de feitelijke devaluatie niet, aldus een van hen. “Ze hebben alles in één keer gedaan zonder steun van het IMF, de VS of de G-7.”

Het Internationaal Monetair Fonds riep bij monde van zijn topman Michel Camdessus de internationale gemeenschap gisteren op solidair met Rusland te zijn “in deze moeilijke tijden”. Camdessus drong er bij de Russische regering op aan het eerder aangekondigde anticrisisprogramma voort te zetten, zodat zijn fonds in september het volgende deel van de toegezegde miljardenleningen kan overmaken.

In de nacht van zondag op maandag arriveerde er ook een delegatie van het IMF in Moskou voor overleg over crisismaatregelen waar het parlement, de Doema, mee moet instemmen. Vorige week stelde het parlement het debat daarover uit, wat voor het IMF aanleiding was 800 miljoen dollar van een deellening van 5,2 miljard dollar vast te houden. De Doema komt nu waarschijnlijk vrijdag in een speciale zitting bijeen.

Behalve het IMF dringen ook de grote industrielanden er op aan dat Moskou doorgaat met zijn hervormingsprogramma. De Amerikaanse minister van financiën, Robert Rubin, pleit er voor dat de Russen zorgvuldig samenwerken met hun schuldeisers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden