Hooligans

Dit stukje gaat over Feyenoord en Auschwitz, een ongelukkige combinatie die onontkoombaar voortvloeit uit twee artikelen in de krant van woensdag. Het eerste ging over de heibel die is ontstaan rond de welbekende strijdkreet van sommige Feyenoord-supporters: 'Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas'. In het tweede deed Max van Weezel verslag van zijn bezoek, lang geleden, aan de plek waar het gas metterdaad werd ingezet. Auschwitz.

Om met dat laatste te beginnen: in de briefwisseling met zijn dochter Natascha, die onlangs ook in Auschwitz was, beschreef Van Weezel hoe hij het kamp bezocht in 1988, toen Polen nog communistisch was. Dat betekende dat in de officiële informatie - ik heb dat zelf indertijd ook gezien - met geen woord over 'Joodse' slachtoffers werd gesproken; er werden nationaliteiten onderscheiden, er was sprake van communistische verzetshelden, maar Joden? Nee, die niet.

Een dergelijke ontkenning leeft nu nog steeds in sommige moslimkringen, en daarom was Natascha van Weezel zo geroerd geweest door de Marokkaanse Abid, die deel uitmaakte van de groep waarmee zij een paar weken geleden naar het kamp reisde. De 22-jarige jongen uit de Haagse Schilderswijk was tussen de attributen van de gevangenen, waaronder mensenhaar, in huilen uitgebarsten en moest kokhalzen van ellende. "Wij gaan er voor zorgen dat zij niet voor niets zijn vermoord, Natasch", zei hij. "Wij hebben een missie, dit mag nooit, maar dan ook nooit meer gebeuren."

Dit besef van 'Nie wieder' is in De Kuip nog niet tot iedereen doorgedrongen, dat is algemeen bekend, althans in Nederland. Maar blijkbaar niet in Israël, waar Shimon Citron, eigenaar van het bedrijf EZTrader, besloot de Rotterdamse voetbalploeg te sponsoren. Misschien had hij de wervende tekst op de clubsite iets te letterlijk genomen: 'Feyenoord staat voor strijd, succes, kameraadschap en respect'. Toen Citron, wiens vader de Holocaust overleefde, in 2014 een Feyenoord-wedstrijd bezocht, schrok hij zo van de 'aan-het-gas'-spreekkoren dat hij het sponsorcontract direct verscheurde. Nooit meer Feyenoord.

Dit leidde tot een arbitragezaak, die deze week in de publiciteit kwam omdat Citron - die in het ongelijk werd gesteld - aankondigde naar de rechter te stappen. Hij weigert de 500.000 euro te betalen die Feyenoord nog van hem tegoed heeft. Volgens de advocaat van de club maakt Citron weinig kans; de arbitrage is bindend. "De rechter kan zo'n uitspraak slechts op heel beperkte gronden vernietigen." Ja, dan is er verder niets aan te doen, natuurlijk. Het gaat tenslotte, zoals Feyenoord aanvoerde bij de arbitrage, niet om antisemitisme, maar om anti-Ajaxisme. Bovendien: contract is contract.

Ik denk dat het nette mensen zijn, daar in de kantoren van Feyenoord. Ze zullen pakken dragen, stropdassen wellicht. Ze betreuren dit, ze distantiëren zich van dat. Ze kunnen onmogelijk afzien van het geld van een Jood die niet tegen gas kan, maar hooligans zijn ze niet, beslist niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden