Hooligans zetten agenten met rug tegen muur

DEN HAAG (ANP) - Het grote aantal hooligans heeft het beperkte aantal agenten tijdens de rellen in Hoek van Holland onophoudelijk aangevallen en bekogeld met zware voorwerpen als bloembakken en strandstoelen. Daarom kon de politie op een gegeven moment niets anders doen dan schieten. Dat concludeerde hoofdofficier van justitie Theo Hofstee dinsdag tijdens een persconferentie over de politieinzet tijdens het fatale incident.

Deze conclusie werd ook duidelijk onderstreept door de beelden die tijdens de rellen zijn gemaakt. De politie heeft eerst vele waarschuwingsschoten afgevuurd en kon op het laatst niet anders dan gericht schieten, stelde Hofstee. Robby van der Leeden, die omkwam, bevond zich volgens Hofstee constant in de voorste linie. De beelden waren echter te onduidelijk om te kunnen vaststellen wat Van der Leeden precies deed. Wel is duidelijk dat hij door een gericht schot om het leven is gekomen en niet door een waarschuwingsschot in de lucht. Van der Leeden werd in zijn hoofd geraakt, mogelijk toen hij bukte om een voorwerp te pakken.

Volgens het OM waren er twee groepen hooligans, in totaal circa honderd man, aanwezig. De jonge relschoppers lopen volgens het OM vaker dergelijke feesten af, de oudere hooligans houden zich veelal op rond voetbalwedstrijden. Op het feest was het al lange tijd onrustig. Er vonden meerdere vechtpartijen plaats, waarbij ook mensen werden neergestoken.

Festivalterrein

Twee agenten in burger gingen op het festivalterrein poolshoogte nemen. Zij werden herkend door de relschoppers en die keerden zich vervolgens onophoudelijk tegen de politie. De hooligans belaagden de agenten met stenen, glazen, flessen, en flessen gevuld met zand. Ondertussen scanderen ze leuzen als ,,Rotterdam hooligans'' en ,,joden''.

Beide agenten grepen hun wapen en losten enkele waarschuwingsschoten. Twee andere agenten schoten te hulp. Met tegenover zich ongeveer tweehonderd aggressieve hooligans wist het viertal de VIP-tribune te bereiken. Inmiddels was ook de versterking gearriveerd en ook zij werden het doelwit van de verhitte menigte. Ze kregen aan de lopende voorwerpen naar hun hoofd geslingerd. De politie besloot het festivalterrein te verlaten en de hekken van de nooduitgang te sluiten.

Waarschuwingsschoten

De hooligans lieten zich daardoor echter niet tegenhouden, braken door de afzetting heen en bleven de politie achtervolgen. Ongeveer 150 meter buiten het festivalterrein en na zestig waarschuwingsschoten volgde in de duinen een aantal gerichte schoten, waarbij Van der Leeden overleed en zes anderen gewond raakten. Twee relschoppers gooiden het lichaam van Van der Leeden voor de agenten neer en sloten zich weer aan bij de menigte. Die werd pas uiteengedreven toen korte tijd later politie te paard arriveerde.

Volgens het OM was het geweld onophoudelijk en buiten alle proporties. De agenten droegen bovendien geen beschermende kleding, waren goed zichtbaar door hun reflecterende hesje, bevonden zich op onbekend terrein en het was inmiddels duidelijk dat ze niet op versterking van de mobiele eenheid hoefden te rekenen.

Het OM heeft geen enkele aanwijzing dat buiten de politie mensen hebben geschoten. Van drie gewonde slachtoffers staat vast door welk politiewapen zij zijn geraakt. Drie anderen hadden doorschotwonden, waarbij geen kogels zijn gevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden