Hooligans inconsequent aangepakt

(Novum) - Voetbalhooligans worden niet consequent aangepakt. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken op basis van een rapport van een onderzoeksteam onder leiding van Margo Vliegenthart. Volgens de oud-staatssecretaris van Sport lijkt de aanpak van voetbalvandalisme in Nederland op papier goed geregeld, maar wordt in de praktijk vaak afgeweken van de vastgestelde aanpak.

In het rapport van het auditteam voetbalvandalisme staat dat rond het ene stadion veel meer wordt toegestaan dan bij de thuishaven van een andere club. Ook worden voetbalvandalen van de thuisclub strenger aangepakt dan die van de tegenstander en krijgen ze niet dezelfde straffen. Om de ongelijkheid tussen de aanpak van hooligans tegen te gaan, moeten clubs vaker en beter informatie uitwisselen met elkaar, de KNVB en justitie.

Zes op de tien hooligans komen er met een boete of een proces-verbaal van af. Een klein aantal clubs, zoals Ajax, Groningen en MVV, meldt overtreders daarnaast altijd aan bij justitie voor een landelijk civielrechtelijk stadionverbod. Andere clubs doen dit niet altijd, waardoor er vaker lokale alternatieve straffen worden opgelegd.

Van elke tien hooligans met een proces-verbaal worden er acht vervolgd. Driekwart krijgt een stadionverbod. In Amsterdam worden wel regelmatig strafrechtelijke stadionverboden met een meldingsplicht opgelegd, maar in de rest van het land niet. In Nijmegen en Maastricht kunnen overtreders met een stadionverbod ook uit de omgeving van het stadion worden geweerd. Daarnaast leggen de clubs zelf verschillende straffen op.

Volgens Vliegenthart zijn er drie belangrijke oorzaken dat slechts een beperkt aantal hooligans wordt opgepakt. Ten eerste mag een hooligan soms veel verder gaan voordat die wordt opgepakt dan vooraf afgesproken door de club. Verder is er conform de afspraken nauwelijks blauw in het stadion en ontbreekt het veelal aan bewijsmateriaal.

Er kunnen volgens het onderzoeksteam meer voetbalvandalen worden opgepakt als de clubs zich aan hun eigen afspraken houden. Ook moeten ze de veiligheidsorganisatie verbeteren, beter samenwerken met de politie en meer of betere camera's ophangen.

Verder wil het auditteam dat enkele regels worden aangescherpt. Zo moet het voorbereiden van openlijke geweldpleging volgens Vliegenthart strafbaar worden. Daardoor mogen andere opsporingsmiddelen worden ingezet bij het bestrijden van hooligans. Ook wil ze dat meer vergrijpen als voetbalgerelateerd geweld kunnen worden aangemerkt, zodat meer stadionverboden kunnen worden uitgedeeld.

Het rapport is woensdagmiddag in Den Haag aangeboden aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden