Hooligan is gewone vader met goede baan

De gemiddelde hooligan is getrouwd, heeft kinderen en een goede baan. Hij is tussen de dertig en veertig jaar oud en komt uit de middenklasse. De meesten zijn behoorlijk intelligent en ze hebben ook een duidelijk normbesef.

Dat zegt de Antwerpse politiefunctionaris Baelemans, belast met supporterzaken. Volgens hem gaat de typering niet alleen op voor Antwerpse fans, maar is er sprake van een Europese trend.

Baelemans toont zich verrast door het hevige geweld dat donderdagavond in Antwerpen uitbrak na het kampioensfeest van FC Antwerp. Daarbij werden zeven relschoppers gearresteerd. Zes personen raakten gewond, van wie twee ernstig.

Volgens Baelemans hanteert de harde kern van de Antwerp-supporters bepaalde grenzen. ,,Ze zullen ophouden met slaan of schoppen als iemand neervalt. Ze zullen geen wapens gebruiken, zeker geen messen.''

Dat dit donderdag toch gebeurde verklaart Baelemans doordat het succes van FC Antwerp een groep meelopers op de been heeft gebracht, jongeren op zoek naar sociale erkenning. ,,Dan begint de concurrentiepositie een rol te spelen. Nu is dat geëscaleerd.''

Niet alleen in Antwerpen was er donderdagavond sprake van supportersgeweld, ook in Gent braken rellen uit, nadat AA Gent zich geplaatst had voor Europees voetbal. Hierbij vielen vier gewonden en werden 31 arrestaties verricht.

Vooralsnog is niet besloten om de veiligheidmaatregelen voor Euro 2000 aan te passen. In Gent en Antwerpen vinden dan geen wedstrijden plaats.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden