Hoogwerker bedoeld voor opbouw show, niet als attractie

Ongeval op oldtimershow in Oosterwolde was het gevolg van een spontane, speelse actie

TIRZA VAN DER GRAAF

Een ongeluk met een attractie die eigenlijk niet als attractie bedoeld was. Dat is wat er zaterdag vermoedelijk gebeurde met de hoogwerker bij een oldtimershow in Oosterwolde. De hoogwerker was bij het evenement voor de opbouw van de show, maar werd spontaan gebruikt om bezoekers de lucht in de takelen, voor een mooi uitzicht.

De hoogwerker viel voorover en raakte daarbij een 48-jarige man, die om het leven kwam. Van de elf gewonden liggen er nog vijf in het ziekenhuis.

Loonbedrijf Van Werven, dat de hoogwerker had verhuurd, bevestigde gisteren dat die alleen bedoeld was voor de opbouw van de show en niet als attractie. "Het is een spontane actie geweest dat mensen erin gingen, maar het dramatische incident laat zien dat je heel secuur moet zijn met deze apparaten", zegt directeur Ton van der Giessen.

De bestuurder van de hoogwerker was een medewerker van het bedrijf. "Hij was die dag vrijwilliger. Of hij nu verantwoordelijk wordt gehouden voor het ongeluk, dat wil ik aan de experts overlaten."

Het verklaart waarom de hoogwerker niet in de vergunning was opgenomen. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn (ChristenUnie) van Oldebroek, de gemeente waar Oosterwolde onder valt, zei tegen Radio 1 dat op dit soort evenementen voertuigen als een hoogwerker standaard gecontroleerd worden. "Ik vermoed dat dit nu ook het geval is geweest, maar daar wil ik niet op vooruitlopen."

Toen vorig jaar september tijdens een festival in Haaksbergen een monstertruck het publiek in reed, was één van de prangende kwesties of er wel een vergunning afgegeven had mogen worden en wie dat eigenlijk op zijn geweten had.

Wat moeten organisatoren doen als zij een evenement willen organiseren? "Ze moeten bij de gemeente voor alles wat er plaatsvindt een vergunning aanvragen", zegt Syan Schaap van het Event Safety Institute. "Vaak is het een combinatie van beslissingen die een gemeente moet nemen. Als een organisator een tent wil neerzetten, komt dat bijvoorbeeld in een omgevingsvergunning. Samen met andere vergunningen, bijvoorbeeld voor het neerzetten van bepaalde verkeersborden, komt dit in één evenementenvergunning."

Maar ook al is de vergunning helemaal in orde, en is er een controle geweest, een hoogwerker kan alsnog omvallen. Volgens Schaap is kennis daarom het belangrijkst. "Gemeenten moeten minder afhankelijk worden van toevallige ervaringen die mensen hebben en daardoor weten hoe iets loopt. De kennis moet in huis zijn en zonodig in huis gehaald worden."

Want het gevaar zit volgens Schaap in de onwetendheid. "Het is soms moeilijk risico's in te schatten als er geen duidelijke regels zijn. Zeker bij zoiets ongebruikelijks als een hoogwerker is dat het geval. Waar leg je dan de grens voor wat wel en niet mag?"

Die onduidelijkheid is er soms ook bij organisatoren van grote evenementen. "Het is voor hen niet altijd even duidelijk wat er verwacht wordt wat betreft veiligheid. Er bestaat ook geen handboek waarin staat wat een veilig evenement is. Zo'n handboek wordt bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk al zo'n vijftien jaar gebruikt", zegt Schaap. "Met een handboek zouden gemeenten hier dan ook voorlichting over kunnen geven. Dat is nu meer uitzondering dan regel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden