Hoogwater ongelukkige samenloop omstandigheden

Ondergelopen polder. Beeld anp
Ondergelopen polder.Beeld anp

Het hoge water in Nederland is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Een natte december en begin van het nieuwe jaar, hoge temperaturen en een stormachtige noordwester wind zijn de grote boosdoeners van de overlast. Dat stelt het KNMI vandaag op de website.

ANP/ Redactie

Doordat het al zolang regent, valt de neerslag op een verzadigde bodem. Daarnaast is het niet alleen nat, maar ook nog eens erg warm. De temperatuur lag in de eerste week van januari 5 graden hoger dan gemiddeld.

En ook december was gemiddeld 2,5 graden warmer.
Door de milde temperaturen verdampt er meer water boven de Atlantische Oceaan. Bovendien kan de atmosfeer wanneer het kwik stijgt meer vocht meevoeren. Als het een aantal dagen waait vanuit westelijke richting, neemt de kans op neerslag eveneens toe.

Maas

Het peil van de Maas bij meetpunt St. Pieter (Maastricht) daalt vanochtend inmiddels licht. Deze langzame daling van afvoer en waterstand zal morgen verder doorzetten, maakte Rijkswaterstaat bekend.

Gisteravond om 9 uur bereikte de Maas bij St. Pieter een hoogste stand van 45,61 meter boven NAP bij een afvoer van 1679 kuub per seconde. Deze waterstand zorgde niet voor problemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden