Hoogwaardige inhoud voor Escher cd-rom

Het fascinerende werk van de Nederlandse graficus M.C Escher (1898-1972), wiens naam wereldwijd synoniem staat voor 'onmogelijke figuren', is nu via de cd-rom ESCHER INTERACTIEF (Bruna Informatica) te bekijken op het computerscherm. Deze cd biedt een welkome aanvulling op het standaardwerk 'Leven en werk van M.C. Escher' uit 1981. Het hoofd-onderdeel vormt natuurlijk de oeuvre-catalogus met meer dan zeshonderd afbeeldingen die chronologisch op het beeldscherm te bezichtigen zijn, dikwijls voorzien van gesproken commentaar, soms door Escher zelf.

Maar, zoals het een goed uitgevoerde cd-rom betaamt: een jaartal of trefwoord intikken levert een gewenste deelverzameling uit het oeuvre op. Op zoek naar het thema 'de vrouw' of het onderwerp 'Rome' in het werk van Escher? In een mum van tijd staan de desbetreffende afbeeldingen paraat. De makers van de cd-rom hebben zelfs rekening gehouden met de educatieve mogelijkheden van de computer die in het onderwijs en musea steeds meer oprukt. Uit de oeuvre-catalogus is een eigengemaakte 'dia-show' samen te stellen. Wie Escher eens van zijn niet-wiskundige kant wil laten zien, tovert de maker tevoorschijn van sfeervolle prenten van stadjes in het Italië dat hij vóór de oorlog dankzij rondreizen dermate beminde, dat hij verkoos er te gaan wonen.

De Escher-cd-rom bevat naast de oeuvre-catalogus nog acht onderdelen. Een daarvan is een audiovisuele biografie. Aan de hand van foto's met ingetogen gesproken tekst wandelen we door het leven van de kunstenaar en zelfs zijn er op het computerscherm twee korte video-filmpjes oproepbaar waarin Escher aan het werk te zien is.

Grappig is het fragment (vermoedelijk uit de jaren zestig) waarin Escher met zijn professoren-uiterlijk een houtsnede voor een van zijn 'wiskundige' prenten vervaardigt. Het was natuurlijk priegelwerk, en tussen zijn bebrilde ogen en het op tafel liggende houtblok bevond zich dan ook een handig opgesteld vergrootglas van flink formaat.

CD-roms zijn nog steeds te prijzig en dat lijkt voor de makers de reden te zijn geweest om de consument nog wat extraatjes te bieden op deze uitgave (¿ 119,90), zijnde de zes overige onderdelen. Afgezien van een vernuftig tekenprogramma waarmee je zelf Escher-achtige patronen kunt maken die - via bewaren op floppy - op T-shirts af te drukken zijn, zit daar veel flauwekul bij. Een Escher-quiz, een paar Escher-puzzels, verborgen 3-D-werk van Escher ontdekken in een op het eerste gezicht tweedimensionale kleurenbrij, de ene Escher-figuur stapsgewijze op het scherm kunnen laten veranderen in een andere, het kan niet anders of deze interactieve Spielerei op de cd ging ten koste van de ruimte voor de biografische gegevens van Escher, die er nu wat bekaaid van afgekomen zijn.

Afgezien van deze minpuntjes is de Escher-cd een van de aardigste cd-roms die recentelijk zijn verschenen. Bij Bruna Informatica leeft kennelijk het voornemen om een aantal hoogwaardige producten af te leveren, getuige ook het opvallende tekenprogramma 'Flying Colours'. Daarbij staan begrippen als Nederlandstalig, fraaie vormgeving en begrijpelijke handleidingen eveneens hoog in het vaandel. Geen wonder dus dat deze cd-rom werd uitgegeven 'met goedkeuring van de M.C. Escher Stichting'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden