Hoogwaardig virtueel kijken in het Rijksmuseum

Het is in deze rubriek een punt van kritiek geweest: museum-cd-roms waren eigenlijk weinig meer dan veredelde catalogi. Waarom niet de optie van een virtuele reis ingebouwd, zoals dat bij de adventure-games voor de computer in een toenemende graad van perfectie allang het geval is? Achter het computerscherm gezeten een tocht door het museum kunnen maken, ronddwalen door de zalen, en 'staande' voor een schilderij het door middel van een klik met de muis groot in beeld krijgen....

Het Rijksmuseum in Amsterdam biedt nu de mogelijkheid om ruim 250 van zijn kunstwerken (schilderijen, beeldhouwwerken en kunstnijverheid) op deze wijze te bewonderen. De cd-rom 'Topstukken van het Rijksmuseum' is de eerste in een 'Rijksmuseum Reeks' - geproduceerd door IDG Nieuwe Media - die het virtuele bezoek aan het museumgebouw hoog in het vaandel heeft staan. Eind volgende maand verschijnt al de tweede uit die serie, naar aanleiding van de tentoonstelling 'Langs velden en wegen' die vanaf 28 november in het Amsterdamse museum begint. Woordvoerder V. Hals van IDG: “Normaal is een museumtentoonstelling pas vlak voor de openingsdatum helemaal klaar. Maar bij 'Langs velden en wegen' zal de inrichting van de expositie reeds twee weken voor de opening geheel gereed zijn, zodat we alles kunnen laten fotograferen en dat beeldmateriaal nog op die tweede cd-rom kunnen verwerken. Bij de opening van de tentoonstelling ligt dan een cd-rom klaar waarmee je ook virtueel de expositie kunt beleven. Het gaat ons om de sfeer, het idee dat je inderdaad op die expositie rondwandelt.”

De pas verschenen cd-rom 'Topstukken van het Rijksmuseum' geeft zelfs de mogelijkheid om een virtuele wandeling door het gehele museum te maken. Als onzichtbare bezoeker loop je zaal in, zaal uit - het museum heeft er vele - en zelfs letterlijk rondkijken is mogelijk. Alleen het museumrestaurant blijft een gesloten domein en via de trappen van de ene verdieping naar de andere klimmen is (nog) onmogelijk. Daartegenover staat weer dat de cd-rom wel een bezoek aan de prachtige bibliotheek biedt, waarvan de aanblik bijna evenveel nostalgie opwekt als tot voor kort die van de British Library. Moge de bibliotheek van het Rijksmuseum nooit verhuizen.

De virtuele reis door het Rijksmuseum is mooi vormgegeven, iets wat trouwens voor de inhoud van de gehele cd-rom geldt. Helaas steken op sommige computers een paar hinderlijke bugs de kop op, maar IDG heeft beloofd dat de tweede oplage van de cd - die elk moment kan verschijnen - geheel van smetten vrij zal zijn. Met zijn bedieningsgemak, zijn overzichtelijke informatie en de perfecte interactie tussen de virtuele tocht en het catalogus-gedeelte mag deze gids dan - nationaal én internationaal - een van de topstukken onder de museum-cd-roms genoemd worden. Ook buitenlanders zullen ervan genieten, want een Engelse versie is in de maak.

Zoals gewoonlijk biedt deze cd-rom ook wat extra verrassingen: er is de optie om bij elk van de ruim 250 getoonde kunstwerken zelf een memootje te maken dat keurig bewaard blijft; er kan naar de harde schijf van de computer een museum-agenda getransporteerd worden, die wat toekomstige tentoonstellingen betreft up to date te houden valt door informatie vanaf Internet te downloaden (http://www.idg.nl/rijksreeks/); en voor de liefhebbers zijn er enige screensavers toegevoegd waarbij er met de 'Nachtwacht' van Rembrandt dingen gebeuren waarvan een museumdirecteur levenslang nachtmerries zou krijgen. Overigens zijn IDG en het Rijksmuseum van plan om volgend jaar een cd-rom uit te brengen die in zijn geheel aan het wereldberoemde schilderij gewijd zal zijn. Dat belooft veel goeds, gezien het eerste exemplaar uit de 'Rijksmuseum Reeks'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden