Hoogtepunten en nieuwlichters

'Altijd leuk is ook zo lollig niet', bedacht Wim Kan als motto in een brief aan Kees van Kooten. Cabaretkenner Kick van der Veer gebruikte die uitspraak als titel voor een door hem samengestelde dubbel-cd met HOOGTEPUNTEN UIT HET NEDERLANDSE CABARET (Mercury 528.760).

De liedjes (en drie conferences) zijn chronologisch gerangschikt, al laat Van der Veer het aan de goede lezer (van een saaie inleiding vol feiten en jaartallen) en luisteraar zelf over om dat te ontdekken.

De eerste cd begint in 1904 met een opname van de vader van het Nederlandse cabaret, Eduard Jacobs en komt uit bij Cabaret Lurelei in 1964 via vermaard, maar ook veel minder bekend repertoire van onder anderen Koos Speenhoff, Jean-Louis Pisuisse, Louis Davids, Wim Kan, Wim Sonneveld en Jules de Corte. De tweede cd begint in 1964 met de 'romantische tegenhanger' van Cabaret Lurelei: Shaffy Chantant, met Ramses Shaffy en Liesbeth List. Een selectie uit nummers van onder anderen Herman van Veen, Neerlands Hoop, Don Quishocking, Seth Gaaikema, Cabaret Ivo de Wijs en Paul van Vliet, voert naar Herman Finkers in 1980.

In zijn inleiding beschrijft Van der Veer uitvoerig wat er daarna gebeurde, staat stil bij het theatersucces van Freek de Jonge, Youp van 't Hek en bij een prachtprogramma van Adèle Bloemendaal.

Daarom verdient zij 'een aparte vermelding', schrijft Van der Veer, maar waarom het bij woorden (en niet bij opnamen) blijft, maakt hij niet duidelijk.

Ligt de periode vanaf 1980 daarmee braak, ná 1990 pakt Van der Veer de draad weer op met een andere, door hem samengestelde dubbel-cd, getiteld MAARTSE BUIEN (Quintessence 900.881-2). Daarvoor lokte hij de jonge cabaretgeneratie naar de studio. De meesten van hen, onder wie Vincent Bijlo, Hester Macrander, Job Schuring en Kees Torn, verschijnen daarmee voor het eerst op geluidsdrager.

De aanwezigheid van Lenette van Dongen en Jeroen van Merwijk is uiterst discutabel, omdat zij ieder al eigen cd's maakten. In datzelfde feit zag Van der Veer namelijk een reden andere nieuwkomers, zoals André Manuel, Maarten van Roozendaal en de groep Niet Uit Het Raam, niet op deze cd's vertegenwoordigd te laten zijn. Youp van 't Hek schreef een voorwoordje en meldt dat er 'ook veel shit' bij de 41 liedjes zit.

Werkelijk beneden peil is een bijdrage van Thomas van Luyn, wiens aandeel ook niet te rechtvaardigen is met het feit dat hij de helft was van het beloftevolle, maar inmiddels opgeheven duo Ajuinen & Look.

Tegenover deze draak staan echter juweeltjes die zonder dit initiatief van Van der Veer verloren zouden zijn gegaan, zoals opnamen van Erik van Muiswinkel, Rick Lorenzo Dros, Jaap Mulder en zeker ook het duo Diederik van Vleuten & Arie van der Wulp die 'De grote oorlog' van Jan Boerstoel bezingen. Elke vijf jaar zo'n productie vol nieuwlichters, dat lijkt me een goed idee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden