Hoogte van zorgpremie valt moeilijk te voorspellen

Hoe hoog de zorgpremie volgend jaar uitvalt, hangt af van de toekomst van de no claim en het eigen risico. ün van de marktstrategie van de zorgverzekeraars met hun nog altijd rijk gevulde ’oorlogskassen’.

door Wybo Algra

Een jonge werknemer met een modaal inkomen betaalt al gauw 4300 euro premie voor AWBZ en zorgverzekering. Daar krijgt hij via de noclaimregeling hooguit 255 euro van terug. Schaf de no claim af, redeneert minister Hoogervorst (volksgezondheid), en deze kerngezonde premiebetaler draait nóg meer op voor de zorgkosten van ouderen en chronisch zieken.

De bewindsman wil maar zeggen: solidariteit kent haar grenzen. Als de no claim al wordt afgeschaft, moet daar wat hem betreft een ander systeem van eigen betaling voor in de plaats komen, zoals een eigen risico. Het lukt nooit dat allemaal voor 1 januari goed te regelen, stelt de minister, die daarom even pas op de plaats wil maken.

Wat het politieke gesteggel over de zorgkosten voor de premiebetaler betekent, valt moeilijk te voorspellen. Gemiddeld krijgen verzekerden begin volgend jaar ruim 90 euro no claim terug. Na afschaffing van deze regeling zouden de zorgpremies in theorie met datzelfde bedrag omlaag kunnen.

Dat betekent een voordeeltje voor ’veelgebruikers’: binnen het noclaimsysteem krijgen zij geen cent terug van de betaalde premie. Mensen die nooit een ziekenhuis van binnen zien of pillen slikken, zouden er door afschaffing van de noclaimkorting 165 euro bij inschieten. Want zij krijgen nu nog 255 euro terug, het maximale bedrag.

Louter afschaffing van deze korting betekent dus een mogelijke premiedaling van 90 euro. Voer in plaats van de no claim een eigen risico in, en de premie kan in principe zelfs met 255 euro omlaag: het bedrag dat verzekeraars nu hoe dan ook kwijt zijn, hetzij aan zorgkosten, hetzij aan terugbetaling van de no claim.

Hoe dat voor de individuele verzekerde uitpakt, is – net als bij de no claim – sterk afhankelijk van diens gezondheid.

Dat is maar een deel van de rekensom. Dit jaar betalen mensen gemiddeld een zorgpremie van 1030 euro. Dat bedrag gaat flink omhoog, volgens de begroting van het ministerie van volksgezondheid: naar 1134 euro per jaar. Een stijging van 104 euro dus, helemaal afgezien van eventuele afschaffing van no claim en invoering van eigen risico.

Maar verzekeraars hebben zo hun eigen strategische overwegingen. Ze zullen net als vorig jaar hun premies laag willen houden, desnoods onder de kostprijs, om de verzekerden binnenboord te houden. Door de prijzenslag van vorig najaar draaien ze dit jaar met forse verliezen, becijferden Rudy Douven van het Centraal Planbureau en Erik Schut, hoogleraar gezondheidseconomie in Rotterdam: het gezamenlijke verlies over 2006 bedraagt tussen de 375 en 950 miljoen euro.

Daar staat een flinke buffer tegenover, tenminste voor de voormalige particuliere verzekeraars. Met de komst van de basisverzekering ging hun verplichte reserve omlaag van 24 naar 8 procent van de schadelast. Dat betekent dat ze met 2,5 miljard euro extra in kas de strijd om de verzekerden aangingen. Ook al kan het verlies voor individuele verzekeraars in de tientallen miljoenen lopen, de totale ’oorlogskas’ is nog lang niet leeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden