HOOGST

Vrijdagochtend om tien uur hoorde ik het nieuws, maar twee uur later had het ANP het alweer van de agenda geschrapt: De Mount Everest is lager dan we dachten. Niet 8846 meter en 23 centimeter, maar 8844 meter en 56 centimeter.

Ik zou niet graag de kost hebben gegeven aan mensen die een bericht dat de Mount Everest hoger is dan we dachten, namelijk 8844,56 m in plaats van 8842,76 m, kritiekloos hadden aanvaard. Maar hoe het ook zij, ik geloof het niet. Het is een persbericht dat uitsluitend is gefabriceerd om columnisten gedurende deze nieuwsloze hondsdagen te voeden.

Zo wist ik zelf onmiddellijk, toen ik het onheilsbericht hoorde, dat ik hierover zou schrijven en jawel hoor, een paar uur later begon Piet Grijs zijn wekelijkse column voor het VPRO-programma 'Welingelichte kringen' met de aftopping van de Everest. Chinezen zouden het opnieuw gemeten hebben, met satellieten en laser-technologie. Grijs opperde dat het allemaal onzin was, door de Chinezen achtergehouden propaganda die nu wordt ingezet om te laten zien dat ze in China ook aan nivellering doen.

Ook ik geloof er dus niet in, maar niet vanwege de Chinezen (die er trouwens niks te zoeken hebben, want het ding ligt op de grens van Nepal en Tibet - het bericht is dus eigenlijk politiek en luidt: de Mount Everest is van ons en wij bepalen hoe hoog-ie is).

Een onderzoek van een paar minuten brengt aan het licht dat we zowel oude als nieuwe opgaven rustig met een korreltje zout kunnen nemen, enigszins treurig voor een berg die nota bene genoemd is naar de eerste die hem opmat, Sir Georg Everest.

In de Winkler Prins van 1950 lezen we dat hij (zij?) 8840 m. telt. Ter gelegenheid van de eerste beklimming in 1953 nuanceert het supplement uit 1955 dat hij 'volgens sommigen hoger' is. De jongste Brockhaus-encyclopedie heeft pas echt nieuws. De 8848 meter van voorheen zou in 1987 door een Italiaanse expeditie zijn bijgesteld op 8872 meter (zeker niet in de zomer, op een nieuwsloze dag gebeurd). Wie zegt trouwens dat zo'n ding niet wat verzakt. Of de ozonlaag. Of vissterfte.

Wat mij het meest frappeert, is het verschil tussen het oude en het nieuwe getal: 1,67 meter. Een mens. Ik denk dat ze hem vroeger mèt en nu maar eens zonder (metende) mens hebben gemeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden