Hoogste werkloosheid in Groningen, laagste werkloosheid in Zeeland

Een secretariaatmedewerker is ook zeer welkom bij callcenters, tipt het UWV. (De vrouw op de foto komt niet voor in dit verhaal.)Beeld ANP XTRA

In de meeste regio’s ligt het werkloosheids­percentage in 2019 rond het lage niveau van voor de economische crisis. Een verdere daling wordt lastig.

Het aantal werklozen is in vijf jaar tijd gehalveerd als de verwachtingen voor 2019 uitkomen. Dan zijn er gemiddeld 332.000 werklozen, meldt het Economisch Bureau van ING. Een verdere daling wordt wel lastig, aldus ING, ook al schreeuwen veel ondernemers om personeel. De werkgevers vragen namelijk andere vaardigheden dan die de huidige werkzoekenden bezitten.

Er ontstaat een zogenoemde ‘kwalitatieve krapte’ op de arbeidsmarkt. Als vraag en aanbod ver uit elkaar liggen, dan blijft het met name voor lager- en middelbaar opgeleiden nog steeds lastig werk vinden, verduidelijkt Thijs Geijer, regio-econoom bij ING. Het aandeel lageropgeleiden dat werkt, ligt nu nog steeds lager dan tien jaar geleden, voor de crisis. Nog geen 49 procent van hen heeft een baan. Ter vergelijking: van de hoogopgeleiden werkt 82 procent.

In regio’s waar er een groot arbeidstekort is, zullen werkgevers steeds vaker werkzoekenden aannemen die aanvankelijk nog niet de perfecte match zijn, verwacht Geijer. De snelheid waarmee het aantal banen groeit, neemt wel iets af. In 2018 kwamen er 250.000 banen bij. De verwachting is dat er in 2019 ruim 100.000 banen bij komen.  

Beeld Trouw | Bron: ING Economisch Bureau

Vijfduizend vacatures in Zeeland

De provincies Groningen en Flevoland kennen de hoogste werkloosheid. Zeeland heeft de laagste werkloosheid, met een verwacht percentage van onder de drie. Belangrijke sectoren in Zeeland als chemie en transport hebben vooral last van buitenlandse onzekerheden, zoals de brexit. Maar ook de horeca, bouw en zorg kunnen – door een personeelsgebrek – minder hard groeien dan ­deze sectoren zouden willen. In Zeeland staan ruim vijfduizend vaca­tures open. Dat is een stijging van 20 procent vergeleken een jaar eerder.

Ook in regio’s waar de economie meer dan lekker draait, betekent het niet altijd dat de werkloosheid ook laag is. Zo zal in Den Haag de economie met 2,5 procent groeien. Dat is voor het derde jaar bovengemiddeld. De werkloosheid is er wel flink gedaald, van 10,9 procent in 2014 naar 5 procent nu, maar dat is ver boven het gemiddelde van Nederland van 3,6 procent.

Dit komt onder meer door een gebrek aan werkervaring, een laag opleidingsniveau, gezondheidsproblemen of taalachterstand, noteert de ING-monitor. Daarbij sluit ook in Den Haag vraag en aanbod op de arbeidsmarkt onvoldoende op elkaar aan. Er zijn veel ICT’ers nodig, er is in dit gebied veel vraag naar ­cybersecurity-dienstverlening, maar nog te weinig mensen voorhanden.

Ver reizen

Ook in Flevoland stagneert de daling van de werkloosheid. In 2014 was de werkloosheid hoog met 9,3 procent. Inmiddels is dat meer dan gehalveerd, maar ook hier blijft een kwetsbare groep van jongeren en lageropgeleiden vaak langs de kant staan. Veel inwoners zijn voor hun baan ook aangewezen op andere provincies. Lageropgeleiden zijn doorgaans minder bereid ver voor hun werk te reizen. Wat een gelukje is, is dat kledingketen Zara in Lelystad een distributiecentrum gaat bouwen en PostNL in Almere een sorteercentrum. Door het sluiten van het Zuiderzee-ziekenhuis verdwijnen er echter weer veel zorg­banen.

Het UWV heeft een soort beroepengids uitgebracht voor werkzoekenden uit beroepen waar weinig werk in te vinden is. Daarmee kunnen ze kijken voor welk werk ze ook in aanmerking komen en wellicht nog niet eerder aan hebben gedacht. Zo is een secretariaatmedewerker zeer welkom bij callcenters of als intercedent.

Lees ook:  

Er staat een recordaantal vacatures open: liefst 262.000 stuks

De zoektocht naar personeel wordt moeilijker en moeilijker. De arbeidsmarkt is nu bijna net zo gespannen als tien jaar geleden, net voor het uitbreken voor de economisch crisis, meldt het CBS. 

Personeelsgebrek bezorgt werkgevers kopzorgen en werknemers extra werkdruk

Werkgevers verwachten dat het nog moeilijker wordt om openstaande vacatures te vervullen. Een meerderheid denkt bovendien dat het gebrek aan personeel een toenemende werkdruk bij hun werknemers met zich meebrengt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden