Hoogste rechter VS verbiedt discriminatie van homo's

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - “Een enorme doorbraak” was de reactie van de Amerikaanse homobeweging. “Gerechtelijke tirannie” en “een zwarte dag voor de vrijheden van het Amerikaanse volk”, stelden tegenstanders van gelijkberechtiging van homoseksuelen en lesbiennes.

Maar beide kampen waren het er over eens dat het Amerikaanse hooggerechtshof maandag een historische beslissing heeft genomen door een anti-homowet van het parlement van de staat Colorado in strijd met de Amerikaanse grondwet te verklaren.

Het besluit dat met zes stemmen voor en drie tegen werd genomen is de eerste uitspraak ten gunste van gelijke rechten voor homoseksuelen die het hoogste rechtscollege ooit heeft genomen. Tien jaar geleden wekte het toenmalige hof grote woede binnen de bewegingen voor burgerrechten door met vijf tegen vier stemmen te weigeren een wet uit Georgia te schrappen die de politie toestaat mensen aan te houden wegens homoseksuele handelingen.

Colorado nam in 1992 een amendement op de grondwet van de staat aan, waarin het verboden werd om wetten af te kondigen die discriminatie van homoseksuelen tegengaan. Consequentie van deze amendering zou zijn dat steden als Denver, Boulder en Aspen regelingen ongedaan zouden moeten maken die homoseksuelen gelijke rechten geven als andere inwoners. Het amendement haalde nooit de constitutie, want de hoogste rechter in Colorado bepaalde dat het voorstel nietig was en uiteindelijk werd de kwestie voorgelegd aan het federale hooggerechtshof, dat de beslissende stem heeft.

Namens vijf collega's stelde de gematigd-conservatieve rechter Anthony Kennedy maandag dat Colorado's amendement discrimineert door voor een bepaalde groep van de bevolking regels af te kondigen die niet van kracht zijn voor de rest van de inwoners van de staat. “Onze grondwettelijke traditie staat niet toe dergelijke wetsbepalingen te bekrachtigen”, zei Kennedy. Het hof onthoudt zich van een uitspraak over de vraag of homoseksualiteit legaal is in de hele Verenigde Staten. Ook wordt gezegd dat de uitspraak niet moet worden uitgelegd als een voorkeursbehandeling van homo's en lesbiennes.

Namens de minderheid stelde rechter Antonin Scalia vast dat de meerderheid van het hof de opvatting aan de Amerikaanse bevolking opdringt dat het verkeerd is om homoseksualiteit af te wijzen. Het amendement van Colorado is volgens hem een redelijke poging om traditionele Amerikaanse normen en waarden te beschermen. “Het doet niets meer dan een voorkeursbehandeling van homoseksuelen verbieden”, zei Scalia, die vond dat het hof geen partij behoort te kiezen in een culturele oorlog.

Via zijn woordvoerder Mike McCurry liet president Bill Clinton weten dat de beslissing van het hof juist is. Het amendement uit Colorado noemde McCurry “slecht beleid dat in strijd is met onze gezamenlijke waarden”.

De Amerikaanse homobeweging was jubelend na het bekend worden van de beslissing. “Dit is een prachtige morele overwinning. Homoseksuele mensen zijn volwaardige burgers in dit land en moeten als zodanig worden behandeld”, zei Elizabeth Birch, de directeur van Human Rights Campaign, de invloedrijkste organisatie voor homo's en lesbiennes. “Een ommekeer in de houding van het hooggerechtshof ten aanzien van discriminatie van homo's. Alle Amerikanen, homo en hetero, kunnen zich niet op gelijke wijze tegen discriminatie verweren” stelde Peg Byron van het Lambda Legal Defence and Education Fund.

De tegenstanders van gelijke rechten voor homo's waren boos en bitter. “Het hof heeft het zeer moeilijk gemaakt om te bepalen wat goed of verkeerd is in seksueel gedrag”, aldus Lon Mabon van de Oregon Citizens' Alliance. En Phil Burress van de Citizens for Community Values zei dat als homo's een speciale status krijgen die andere groepen niet kan worden onthouden. En hij noemde er een paar: rokers, lange mensen, korte mensen, linkshandigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden