Hoogste Franse rechter: Scientology 'georganiseerde fraude'

Pro-Scientologybetogers, in november 2011 in Parijs. De zaak tegen Scientology diende toen in hoger beroep. Beeld afp
Pro-Scientologybetogers, in november 2011 in Parijs. De zaak tegen Scientology diende toen in hoger beroep.Beeld afp

De hoogste Franse rechtbank acht de Scientology Kerk schuldig aan 'georganiseerde fraude'. Scientology, door de Franse overheid beschouwd als sekte, buitte kwetsbare aanhangers uit.

De veroordeling die de organisatie daarvoor eerder kreeg was terecht, oordeelde het Parijse Hof van Cassatie woensdag. Een lagere rechtbank legde het Scientology Celebrity Centre (een therapeutisch centrum voor sterren) en de Scientology-boekwinkel in 2009 boetes op van 400 duizend en 200 duizend euro.

De 'spiritueel leider' van de Franse afdeling en de voormalig voorzitter van het Celebrity Centre kregen 30 duizend euro boete en twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook drie andere stafleden werden veroordeeld.

Duizenden euro's voor cursussen
Volgens het Hof verkochten ze cursussen en tests aan mentaal zwakke en oude volgelingen, telkens met de belofte dat iedere aankoop hen dichter bij zelfverwerkelijking zou brengen. Scientologen streven naar een gemoedstoestand die 'clear' heet: vrij zijn van angsten en trauma's uit het verleden en uit vorige levens.

De zaak werd aangespannen door een Parisienne. Zij liet zich na een scheiding overhalen om een gratis persoonlijkheidstest te ondergaan en werd naar eigen zeggen onder druk gezet om prijzige lectuur en 'reinigende' vitaminepreparaten aan te schaffen. Uiteindelijk was ze zeker 20 duizend euro kwijt. Met vier andere ex-leden eiste ze een schadevergoeding en een verbod op de organisatie. Aan die laatste eis kwam de rechter niet tegemoet.

Scientology: 'Dit is geloofsvervolging'
Volgens de organisatie komt de uitspraak van het Hof neer op geloofsvervolging. 'In geen enkel Europees land is het slechter gesteld met de religieuze tolerantie dan in Frankrijk', zegt staflid Eric Roux op nieuwssite The Local. 'We worden niet veroordeeld vanwege ons gedrag, maar vanwege ons geloof.' Scientology kan niet meer in beroep, maar gaat de zaak wel voorleggen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die instantie stelde Scientology vorige maand al in een andere zaak in het ongelijk.

Franse politici en rechters hebben weinig op met de organisatie van de Amerikaanse science fictionauteur L. Ron Hubbard. Sinds 1995 staat ze niet langer te boek als religie, maar als sekte en commerciële organisatie. Scientology telt naar eigen zeggen 450 duizend Franse leden, maar volgens critici zijn dat er in werkelijkheid slechts enkele duizenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden