Hoogspringer Sotomayor mag van atletiekfederatie naar Sydney

De Internationale Amateur Atletiek Federatie (IAAF) is gisteren in actie gekomen in een aantal dopingkwesties die de gemoederen al een tijd bezighouden. Het opzienbarendste besluit van de IAAF, in Monte Carlo bijeen, was de halvering van de schorsing van de Cubaanse hoogspringer Sotomayor. Die mag met onmiddellijke ingang aan wedstrijden deelnemen en kan nu op de Olympische Spelen uitkomen.

Sotomayor (32) werd vorig jaar zomer tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen in Winnipeg betrapt op het gebruik van cocaïne. Hij kreeg aanvankelijk een schorsing met terugwerkende kracht van twee jaar, tot 31 juli 2001. De IAAF draaide dat terug tot 31 juli dit jaar. Woordvoerder Giorgio Reineri wilde alleen zeggen dat het besluit was genomen wegens 'buitengewone omstandigheden'.

Het bestuur van de IAAF besloot tevens het dopinggeval van de Duitser Dieter Baumann naar het arbitragepanel te verwijzen. In de urinemonsters van de 35-jarige ex-olympische kampioen op de 5000 meter werden op 19 oktober en 12 november vorig jaar nandrolonsporen gevonden. Volgens Baumann had een onbekende het middel in zijn tandpasta geïnjecteerd. Drie weken geleden sprak de juridische commissie van de Duitse atletiekbond Baumann vrij. Hij heeft inmiddels voldaan aan de olympische limiet. Ook het geval van de Hongaarse atlete Judit Szekeres (betrapt op stanozolol) werd verwezen naar het panel.

Het bestuur van de IAAF heeft er bij het panel sterk op aangedrongen de kwestie-Baumann nog voor de Spelen te behandelen. Reineri zei dat de Duitser, die al heeft gedreigd met schadeclaims, in afwachting daarvan in wedstrijden mag uitkomen.

Verder werd bekend dat het arbitragepanel op 14 augustus in Monte Carlo een speciale hoorzitting over de dopingkwestie van de drie Engelse atleten Linford Christie, Doug Walker en Gary Cadogan houdt. Het trio reageerde positief op controles, waarbij sporen van nandrolon werden aangetoond.

De uitspraak komt slechts enkele weken voor de opening van de Olympische Spelen. De Britse bond sprak de drie vrij, maar de IAAF legde in afwachting van de behandeling door het arbitragepanel een schorsing op.

Christie, olympisch kampioen van 1992 op de 100 meter, is inmiddels gestopt en acht zijn naam al voldoende gezuiverd. Europees kampioen op de 200 meter Walker mocht na een uitspraak van een rechtbank in Londen starten, maar zegt dat het te laat is om zich voor de Spelen te kwalificeren. Cadogan, een specialist op de 400 meter horden, heeft net als Christie een punt gezet achter zijn loopbaan.

De Nederlander Troy Douglas wacht nog altijd op een datum voor zijn nandrolonzaak. De sprinter reageerde vorig jaar positief tijdens de NK.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden