Hoogopgeleiden trouwen steeds vaker met elkaar en wonen in de stad

De opmars van de hoogopgeleide stellen is niet verrassend gezien het stijgende opleidingsniveau van Nederlanders in het algemeen. Beeld Thinkstock

De meest voorkomende combinatie in opleidingsniveau bij Nederlandse paren onder de 45 jaar bestaat niet langer uit een hoogopgeleide en een lageropgeleide partner. Bij de meerderheid van de stellen zijn tegenwoordig beide partners hoogopgeleid.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert vandaag cijfers die laten zien hoe sterk het onderwijsniveau van paren is verschoven tussen 2006 en 2016. Ruim tien jaar geleden waren bij 19 procent van de stellen beide partners hoogopgeleid. Vorig jaar was dat gestegen naar 30 procent.

Daarmee passeren de hoogopgeleide stellen de huishoudens waar één van de partners een opleiding aan hbo of universiteit heeft afgerond. Toch komen ook deze koppels meer voor dan in het vorige decennium, alleen was de stijging minder sterk dan bij de hoogopgeleide paren. De combinatie die het meeste terrein verliest, is die van de Nederlander met een afgeronde mbo-, havo- of vwo-opleiding die samenwoont met een laagopgeleide partner: van 19 procent in 2006 naar 12,5 procent vorig jaar.

De opmars van de hoogopgeleide stellen is niet verrassend gezien het stijgende opleidingsniveau van Nederlanders in het algemeen. Bij de meting in 2006 was een op de drie jonge mannen en vrouwen hoogopgeleid. Sinds die tijd lopen de ontwikkelingen van mannen en vrouwen uiteen. In 2016 had ruim 45 procent van de 25- tot 45-jarige vrouwen minimaal een bacheloropleiding afgerond, tegen 39 procent van de mannen in die leeftijd.

Stad

Toch is hoogopgeleid over de gehele Nederlandse bevolking genomen nog altijd niet de norm. Bijna 40 procent is middelbaar opgeleid, wat 10 procentpunt meer is dan het percentage met een hbo- of een wetenschappelijke opleiding.

Hoogopgeleide paren wonen relatief vaak in de steden. Zij studeren er en blijven na de opleiding hangen. Dat is het sterkst terug te zien in Utrecht. Bij 63 procent van de paren tussen 25 en 45 zijn beide partners hoogopgeleid. Groningen en Amsterdam volgen met 56 en 54 procent. De sterkste stijgers zijn Zwolle en Tilburg.

In sterk verstedelijkte gebieden lopen tweemaal zoveel stellen met hbo of universiteit rond als in de minst stedelijke gebieden. Al wordt het verschil wel kleiner omdat hoogopgeleiden vaker kiezen voor een woning buiten de grote steden.

Lees ook:
Als knappe koppen vertrekken wordt het land slimmer
Noord-Drenthe: niet rijk, wel het gelukkigst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden