Hoogopgeleiden en kinderlozen hebben een beter leven

Hoogopgeleiden hebben vaker een betere levenskwaliteit. Beeld REUTERS
Hoogopgeleiden hebben vaker een betere levenskwaliteit.Beeld REUTERS

Als je een relatie hebt en hoog opgeleid bent, is de kans groot dat je erg gelukkig bent. Of dat zou je in ieder geval moeten zijn, statistisch gezien heb je er alle reden voor.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de levenskwaliteit van verschillende Nederlandse bevolkingsgroepen onder de loep genomen. Daaruit komen twee duidelijke winnaars naar voren: hoogopgeleiden en jonge stellen zonder kinderen.

De hoogopgeleiden
Er is volgens de onderzoekers een duidelijk verband tussen opleiding en kwaliteit van leven. Mensen die hoogopgeleid zijn (hbo of wo) hebben betere kansen op de arbeidsmarkt en krijgen vaker een hoog inkomen, waardoor ze sneller financiële zekerheid hebben. Lager opgeleiden zijn daarentegen sneller werkloos als het economisch even slecht gaat.

Ook wordt kennis steeds meer gewaardeerd op de arbeidsmarkt. Hierdoor vormen laagopgeleiden een kansarme en kwetsbare groep. Bovendien 'moeten' zij steeds langer doorwerken, terwijl dit voor hoogopgeleiden vaak 'mogen' is.

Maar het CBS heeft niet alleen naar welvaart gekeken. Voor het eerst werd er dit keer ook aandacht gelegd op welzijn. Factoren als gezondheid, sociale relaties en veiligheid spelen hierin een grote rol.

Hoofddemograaf Jan Latten van het CBS benadrukte in de Volkskrant waarom het belangrijk is dat er naar het welzijn wordt gekeken: "Je komt er niet gemakkelijk meer mee weg om burgers in inkomen te laten stijgen, als tegelijk bijvoorbeeld de kwaliteit van en de toegang tot gezondheidszorg achteruitgaan. In het maatschappelijk debat kijkt men niet alleen naar het welvaartspeil, maar ook of er wordt geïnvesteerd in een beter welzijn van burgers."

De jonge, kinderloze stellen
De andere groep die als grote winnaar uit het onderzoek van het CBS is gekomen, is die van de jonge, kinderloze stellen. Zij scoren beter dan hun alleenstaande leeftijdsgenoten, omdat ze anderhalf- of tweeverdiener zijn, wat punten oplevert voor de welvaartsfactor.

Maar ook op welzijn scoort deze groep hoog. Vele geluksfactoren liggen binnen handbereik: gezondheid, liefdesgeluk, een grote regie over het eigen leven en sociale contacten.

Overigens is het feit dat deze gelukkigen geen kinderen hebben niet van heel groot belang. Ze worden namelijk in de ranking op de voet gevolgd door hun leeftijdsgenoten mét kroost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden