Hoogopgeleide jongeren nu in lange rijen voor het UWV-loket

Twee belangstellenden bekijken de etalage van een uitzendbureau.Beeld ANP

Het afgelopen jaar is het aantal jongeren dat aanklopte bij het UWV met 30 procent gestegen. Bij de uitkeringsinstantie stonden eind december 71.000 jongeren tot 27 jaar ingeschreven; ruim 16.000 meer dan een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers die het UWV en stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) gisteren uitbrachten.

Opvallend is de forse toename onder hoogopgeleide jongeren. Het aantal jonge werkzoekenden met een hbo of universitaire opleiding verdubbelde in een jaar tijd tot bijna achtduizend. In absolute zin is de toename onder mbo'ers van niveau 3 of 4 het grootst, met zevenduizend tot ruim 16.000.

De 30 procent stijging is nieuw. Volgens Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV, bleef het aantal jonge werkzoekenden bij het UWV een jaar eerder nagenoeg op hetzelfde niveau.

De cijfers komen nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek in januari bekendmaakte dat de jeugdwerkloosheid was gestegen tot 15,3 procent, oftewel 129.000 jongeren van 15 tot 25 jaar. Er zijn verschillende definities van jeugdwerkloosheid. Een jaar eerder lag de jeugdwerkloosheid volgens een andere definitie nog op 11,3 procent. Andere cijfers, maar Witjes zegt dat ze wel duiden op een en dezelfde trend.

Overheid krimpt
Een trend die arbeidseconoom Ton Wilthagen niet verrassend vindt, maar wel zorgwekkend. "Anders dan in de jaren tachtig is ook de overheid aan het krimpen: onze grootste werkgever, zeker voor hoogopgeleiden. Daarnaast zien we dat in het onderwijs en de zorg de vraag naar nieuwe arbeidskrachten ook terugvalt", zegt de hoogleraar arbeidsmarkt van de Universiteit Tilburg.

De verhouding tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt ligt behoorlijk scheef, stelt hij. "In technische sectoren is er krapte, tegelijkertijd zijn er veel te veel afgestudeerde communicatiewetenschappers of journalisten."

En het probleem heeft het afgelopen jaar alleen maar kunnen doorgroeien, meent de arbeidseconoom. Door de verkiezingen en de kabinetsformatie is er het afgelopen jaar te weinig gebeurd. "Nu pas zegt minister Asscher van sociale zaken dat er een ambassadeur voor jeugdwerkloosheid moet worden aangesteld."

Als de arbeidsmarkt aantrekt, komen de werkloze jongeren uiteindelijk wel weer aan de slag, maar er zijn tussenoplossingen. Wilthagen: "Er is een groep die je móet omscholen. Sommigen hebben een dermate irrelevante opleiding voor de huidige arbeidsmarkt, dat ze niet meer te redden zijn. Denk aan toerisme en recreatie, dierenverzorging, communicatie op mbo-niveau - in goede tijden konden die misschien nog ergens terecht, maar nu niet meer."

Alleen kost die omscholing geld. Wilthagen is bezig met vakbonden CNV Jongeren en FNV Jong beurzen te ontwikkelen om jongeren tijdelijk aan het werk te krijgen. "Want de frustratie van vier jaar opleiding en dan thuiszitten zonder je te kunnen bewijzen, valt niet te onderschatten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden