Hoogopgeleide allochtonen maken inhaalslag

(Novum) - Hoogopgeleide allochtonen maken een opmerkelijke inhaalslag op de arbeidsmarkt. Vorig jaar was de werkloosheid onder deze groep twee keer zo hoog als onder hoogopgeleide autochtonen. Twee jaar eerder was die nog vier keer zo hoog. Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI).

De RWI stelt dat de achterstand niet alleen is ingelopen door de gunstigere economische situatie, maar dat sprake lijkt van een structurele verbetering. Ondanks de halvering vindt de raad de achterstand van allochtonen nog steeds onnodig groot. Volgens de RWI laten allochtonen zich bij het kiezen van een studie te veel leiden door het arbeidsmarktperspectief. Dat kan ten koste gaan van de innerlijke motivatie voor een opleiding en leidt tot uitval.

Werkloze hoger opgeleide allochtonen zoeken langer naar werk dan autochtonen. Zij zijn vaker werkloos en werken meer onder hun opleidingsniveau. De mindere taalbeheersing, bescheidener opstelling en het gebrek aan stage-ervaring zijn hiervan oorzaken, meldt de raad.

De RWI heeft het onderzoeksrapport samen met enkele voorstellen om de positie van hoger opgeleide allochtonen te verbeteren woensdag aangeboden aan staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof (VVD) en de Stichting van de Arbeid. Zo wil de raad een betere begeleiding en advisering van allochtone studenten bij het kiezen van een studie of stage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden