Hoogmis van de natuur

Menno Bentveld en Janine Abbring
Menno:Het is geen religie, met natuur bezig zijn. Maar net als geloven is het wel een way of life. De natuur met een grote N is in ons allen.

Janine: Wij zijn hier om zeven uur. Ik woon in Groningen in de middle of nowhere. Meestal slaap ik gewoon thuis. Maar soms slaap ik hier in de buurt of op mijn bootje dat bij Loosdrecht ligt.

Menno: Ik sta om half zes op. Dat moet dan vaak op kousenvoeten. Alle kamerdeuren lijken dan te kraken.

Janine: Welke tree kraakt er bij jou?

Menno: Als het niet uitmaakt of je lawaai maakt, gaat het wel sneller. Ik smeer een boterham voor in de auto en doe wat thee in de thermoskan. En dan ga ik lekker rijden. Vanuit Leiden is het een uur rijden naar 's Graveland. Ik vind het fijn om die overgang te hebben van mijn huis naar de studio.

Janine: Ik rij op de automatische piloot. Ook ik heb een thermoskan bij me, met geitenwollen sokken granenkoffie erin. Ik kan op mijn nuchtere maag niet goed tegen gewone koffie. En ik heb een tas met eten bij me.

Menno: Op vrijdag zitten we op de redactie bij de Vara en bereiden we de uitzending voor. Dat is echt een kantoordag.

Janine: Als we 's zondagsvroeg hier allemaal zijn, verdelen we eerst de teksten. Wie zegt wat? Daarna lezen we alles een keer hardop voor.

Menno: Meestal hebben we in elk uur wel een langer gesprek aan tafel. En vaak doen we iets buiten. Zoals vandaag met Pim de imker.

Janine: De uitzending vliegt altijd voorbij naar mijn gevoel.

Menno: Het tweede uur gebeurt er altijd veel. Er is een gast of we gaan naar buiten. Het eerste uur is rustiger.

Janine: De hond gaat altijd mee. Hij weet dat het zondag is. In de winter steekt hij bij het opstaan nog net niet zijn middelvinger naar me op. In de zomer vindt hij het volgens mij wel fijn om mee te gaan. Hij is heel blij als we hier aankomen. Lekker rondlopen in de omgeving. Voor een hond is het natuurlijk ook een ideale baan.

Menno: Dit is echt onze plek. Je weet altijd dat je op zondag hier bent Het is het anker van de week. Aan de andere kant, spontane weekendjes Texel zitten er voor mij niet in.

Janine: Ik ben hervormd opgegroeid. Wij gingen vroeger elke zondag naar de kerk. Als ik geluk had was er kindernevendienst. Ik associeer de zondag met een bepaald soort gezelligheid. We gingen naar mijn groothouders. Dan kwamen al snel de taartjes en de Grand Marniers op tafel.

Menno: Ik ben katholiek opgevoed. Bij ons kwam dat erop neer dat we wel geregeld, maar niet elke week de gang naar kerk maakten, want ook het zomerhuisje in Noordwijk moest bezocht worden. Het was immers weekend. Religie zie ik nu meer als belangrijk cultureel verschijnsel. Ik ben me ervan bewust dat het mensen veel steun en kracht kan geven en dat het een enorme rol speelt in onze maatschappij, maar ik hecht zelf meer waarde aan het humanisme en de natuurwetten.

Janine: Ik ben nu atheïst. Tot groot verdriet van mijn ouders. Maar 'Vroege Vogels' heeft ook iets van zondagse gezelligheid met vaste rituelen.

Menno: Wij zijn de hoogmis van de natuur.

Janine: Mensen denken dat we na afloop samen gaan brunchen, maar voor ons is het gewoon werk. Dus helpen wij met opruimen en vertrekken we vrij snel. Ik ga met de hond naar een stuk hei waar hij los mag lopen en daarna vaak met vrienden lunchen in Amsterdam.

Menno: Ik val thuis in het kindergeweld. Hoewel: meestal liggen ze nog te slapen. Op zondag dóén wij dingen: er is een hockeytoernooi of we gaan kanovaren. Zo tussen drie en vier heb ik het moeilijk. Zit ik de krant te lezen, dan is de kans groot dat ik indommel.

Janine: In het begin van de middag rij ik terug naar het noorden. Meestal mag ik dan van mijzelf de rest van de dag niets doen. Wel ga ik altijd nog even langs bij mijn moeder die in een verzorgingshuis zit. Zij hoort ook bij mijn zondag.

Menno Bentveld (44) woont in Leiden en heeft 3 kinderen. Sinds 2007 presenteert hij 's zondags van 8 tot 10 uur het programma 'Vroege Vogels', dat live wordt uitgezonden op Radio 1 vanuit het Capitool op landgoed Schaep en Burgh in 's Graveland. Janine Abbring (36) werkt sinds maart 2011 bij het programma. Ze woont in het Groningse dorp Westeremden.

De zondag bepaalde het ritme van de week, de kerk het ritme van de zondag. Nu kerkbezoek niet meer zo vanzelfsprekend is, vullen we de zondag met onze eigen rituelen. Deze week de zondag van:

Wie zijn Menno en Janine?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden