Hoogleraren: Visverbod op grote delen Noordzee

Brief aan minister Schultz en staatssecretaris Van Dam. 'Ecosysteem moet beter beschermd.'

Een groep wetenschappers wil dat Nederland de visserij op grote stukken van de Noordzee volledig verbiedt. In een brief aan minister Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) en staatssecretaris Van Dam (economische zaken) schrijven zij dat de geschonden natuurwaarden in de Noordzee alleen kunnen herstellen als de visserij in bedreigde gebieden volledig wordt stilgelegd.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over beperkte beschermingsmaatregelen in het kader van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermende natuurgebieden over de Doggersbank, Klaverbank en het Friese Front, drie natuurgebieden in het Nederlandse deel van de Noordzee.

De wetenschappers willen dat Schultz de visserij in het Friese Front en het naastgelegen natuurgebied Centrale Oestergronden volledig uitbant. Bij elkaar geteld gaat het om ongeveer een tiende deel van het Nederlandse Continentale Plat, dat in totaal 58.000 vierkante kilometer groot is.

"Als die gebieden niet geheel worden gesloten voor alle vormen van visserij is niet te verwachten dat de natuurwaarden echt zullen herstellen", schrijven de wetenschappers. Beperking van de visserij is niet genoeg, vinden de wetenschappers: "Ook een lage visserijdruk heeft een duidelijk meetbaar effect op het ecosysteem."

Schultz heeft de wetenschappers meegedeeld dat hun pleidooi wordt 'meegewogen in de besluitvorming'. Deze zomer moet Nederland in Brussel voorstellen doen voor een betere bescherming van de ecosystemen in de Noordzee.

De brief aan Schultz is onder meer getekend door Han Lindeboom, hoogleraar mariene ecologie in Wageningen en directielid van onderzoeksinstituut Imares. Twintig andere wetenschappers, onder wie hoogleraren ecologie en oceaanstudies van de Rijksuniversiteit in Groningen en de Universiteit Wageningen, hebben de brief mede-ondertekend.

Visned, belangenorganisatie van de zeevisserij, is gepikeerd over de brief 'op een moment dat het proces van overleg en beleidsvorming nog in volle gang is'. Volgens directeur Pim Visser is de Noordzeevisserij voor bescherming van kwetsbare, gevoelige ecosystemen. "Wij zijn heus niet radicaal tegen iedere afsluiting van visgronden. Maar wat Lindeboom en zijn collega's willen, is zeer overdreven."

DE VERDIEPING 8

Ruimte voor de natuur in zee

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden