Hoogleraren vegen vloer aan met inburgeringswet

(Novum) - De Wet inburgering, die vreemdelingen verplicht te slagen voor hun inburgeringscursus, is niet uitvoerbaar en strijdig met Europese regels. Dat stellen achttien hoogleraren in een open brief aan de Eerste Kamer.

De wet, die vlak voor het zomerreces door de Tweede Kamer werd aangenomen, verplicht zowel nieuwkomers als migranten van buiten de Europese Unie die al langer in Nederland wonen de eindtoets met goed gevolg af te leggen. Wie zakt of niet komt opdagen, moet elke twee jaar een boete betalen en krijgt geen verblijfsvergunning.

Volgens de hoogleraren, allen gespecialiseerd in migratie en integratie, is het geplande niveau van de toets zo hoog, dat driekwart van de cursisten niet zal slagen. Ook zouden veel nieuwkomers zich diep in de schulden moeten steken om de toets te halen. Het cursusgeld zou zo'n zevenduizend euro bedragen. Het integratieproces wordt op die manier eerder belemmerd dan bevorderd, stellen de hoogleraren.

Bovendien houdt het wetsvoorstel geen rekening met Europese regelgeving, schrijven de professoren. Die schrijft onder meer voor dat vreemdelingen die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen en een inkomen hebben, niet kunnen worden gedwongen om te slagen voor de toets. Daarnaast zou het Associatieverdrag met Turkije het onmogelijk maken om Turkse burgers te verplichten voor het examen te slagen.

Als alternatief stellen de hoogleraren voor de Wet inburgering nieuwkomers aan te passen. Zo kunnen ook de langer in Nederland wonende vreemdelingen worden verplicht een inburgeringscursus te volgen. Vreemdelingen verplichten om voor het examen te slagen, is volgens de hoogleraren echter niet uitvoerbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden