Hoogleraren: Stop opstoken goed hout

Bijstook biomassa is onzin. 'Amerikaanse en Canadese bossen worden versnipperd en met subsidie in onze centrales verstookt.'

JOOP BOUMA en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

Nederland moet volledig afstappen van de bijstook van biomassa bij energieopwekking. Ook het produceren van biobrandstoffen is een schijnoplossing, die op langere termijn alleen maar nadelen heeft: stop ermee.

Met deze oproep komen drie hoogleraren aan de vooravond van de presentatie van het nationale Energieakkoord. Ze hebben gisteren hun zorg besproken met Kamerleden van de PvdA en D66. Volgens de drie KNAW-wetenschappers is er wereldwijd niet genoeg afvalbrandstof. Bovendien kost de productie van biobrandstoffen veel energie. "Nederland moet van deze heilloze weg terugkeren", vinden ze.

De oproep komt van Martijn Katan (emeritus hoogleraar in de voedingsleer aan de VU), Louise Vet (onder meer hoogleraar evolutionaire ecologie in Wageningen) en Rudy Rabbinge (emeritus hoogleraar duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid in Wageningen).

Tijdens de onderhandelingen voor het Energie-akkoord is langdurig gebakkeleid over de hoeveelheid afvalhout die mag worden ingezet voor de bijstook in vervuilende kolencentrales. De milieubeweging is tegen grootschalige inzet van biomassa, omdat er te weinig aanbod is van houtafval en er daarom ook veel goed hout - soms hele boomstammen - in de centrales worden verbrand. Uiteindelijk is besloten dat er een limiet komt op het bijstoken van biomassa. Milieuorganisaties, zoals Greenpeace, presenteerden dat plafond als een belangrijk succes van de onderhandelingen.

De drie hoogleraren zijn het daar niet mee eens. Katan: "Wij zijn al een land dat veel te veel bijstookt. De nieuwe limiet in het Energieakkoord is ongeveer het dubbele van wat we nu al verstoken en er worden geen eisen voor duurzaamheid gesteld. Ook is er geen duidelijkheid over de herkomst van de bijstook. Amerikaanse en Canadese bossen worden versnipperd en met subsidie in onze centrales verstookt."

Verbranden van hout is een geen optie, zeggen Katan, Vet en Rabbinge. Het opstoken produceert meer CO2 dan steenkool. "Producenten van stookhout zeggen dat ze nieuwe bomen zullen aanplanten die de CO2 weer opnemen. Zelfs als dat gebeurt, duurt het een eeuw voordat die schuld is ingelost."

Ook de productie van biobrandstof voor auto's en vliegtuigen is heilloos, aldus de drie. "Om vijf procent van de onze benzine en diesel uit koolzaad te maken, moeten we heel Nederland ten noorden van de lijn Amsterdam-Enschede beplanten. Als alle afgewerkte frituurvet tot biobrandstof wordt verwerkt, kan het wegverkeer daar één dag per jaar van rijden."

De drie roepen de politiek op om veel zwaarder in te zetten op brandstof-efficiëntie en -besparing. "Daar zit de echte winst." Ze pleiten voor het afbouwen van subsidies op het bijstoken van biomassa. En, als er toch moet worden bijgestookt, dan alleen onbruikbaar afvalhout.

Katan: "De resultaten van het Energieakkoord klinken heel leuk, maar je houdt jezelf voor de gek als je denkt dat je met biomassa en biobrandstoffen ook maar iets doet aan het terugdringen van de broeikasgassen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden