Hoogleraar wil meldplicht slecht rijdende senior

(Novum) - Senioren moeten het melden als ze medische klachten hebben waardoor ze slechter rijden. Dat zegt de Groningse hoogleraar verkeersgeneeskunde en neuropsychologie Wiebo Brouwer maandag in het AD. Hij wil dat ouderen zich moeten melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen zodra ze kampen met medische klachten die een aantoonbaar effect op hun stuurmanskunsten hebben.

Aanleiding voor de uitspraken is een onderzoek dat het AD door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid liet uitvoeren. Daaruit blijkt dat automobilisten boven de 75 jaar schuldig zijn aan 65 procent van de ongevallen waarbij ze betrokken zijn. Voor bestuurders onder de 30 jaar ligt dit op iets meer dan de helft.

Nu worden automobilisten van 70 jaar en ouder nog vijfjaarlijks gekeurd. "Het probleem is dat wanneer je tussentijds nieuwe klachten krijgt die een aantoonbare bedreiging voor de verkeersveiligheid vormen, je niet verplicht bent die te melden Een meldingsplicht zou ongelukken kunnen voorkomen", zegt Brouwer in de krant.

Het moet voor ouderen ook duidelijker worden welke aandoeningen hun rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, vindt de hoogleraar. De huidige lijst van het CBR zou te onduidelijk voor ouderen zijn. Brouwer pleit voor een korte en duidelijke lijst zodat artsen snel kunnen zien of een patiënt zich moet melden.

Het CBR laat in de krant weten de huidige lijst duidelijk genoeg te vinden. Artsen zouden genoeg kennis hebben om er mee om te gaan, voor patiënten is de lijst niet bedoeld. Over een meldingsplicht neemt de organisatie geen standpunt in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden