Hoogleraar weigert mee te betalen aan dijkverzwaring

CULEMBORG - Hans Righart, hoogleraar politieke geschiedenis in Utrecht, stelt een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij vertikt het mee te betalen aan de rivierdijkverzwaringen. De acceptgiro voor de polderdistrictsbelasting - waarvan 5,25 pro cent wordt besteed aan het omstreden dijkverzwarings project - zal hij niet invullen.

HUIB GOUDRIAAN

Hans Righart (38) woont in Culemborg aan de Lek en hij schiet in vuur en vlam als zijn favoriete landschap, het rivierengebied, ter sprake komt. "In een foldertje bij de acceptgiro van het Polderdistrict wordt uitgelegd dat 5,25 procent van het bedrag wordt besteed aan de dijkverzwaringen. Als ik dit invul, betaal ik dus mee aan de totale verdwijning van het rivierlandschap, een van de mooiste stukjes Nederland."

Hij zal nu op een eigen acceptgiro het belastingbedrag verminderd met die 5,25 procent invullen. "Mocht de deurwaarder komen, dan hoort u het wel van me. Maar als straks de betonwals over het dijktrace Culemborg-Beusichem is gegaan, hoef ik niet tegen mijn kinderen te zeggen dat papa daaraan heeft meebetaald. Ik hoop dat mijn initiatief navolging zal vinden."

Het vertrouwen van Righart in de parlementaire democratie is ernstig ondermijnd door de kaalslag die, met goedkeuring van de Tweede Kamer, wordt gepleegd langs Rijn, Waal en Lek. "Het is je reinste demagogie om te betogen dat veiligheid in de eerste plaats komt. Primair is dat we een van de oudste en fraaiste landschappen van Nederland moeten bewaren. Die dijkverzwaringen worden doorgedrukt vanwege het prestige van Rijkswaterstaat, de winsten van aannemers en nog wat agrarische belangen. Zo gaan honderden dijkhuisjes eraan, worden bossen en bossages gekapt, uiterwaarden afgegraven en strangen dichtgegooid."

De risico-berekening van een watersnoodramp van een keer in de 1 250 jaar, waarmee de rivierdijkverzwaring wordt gemotiveerd, noemt Righart 'pseudo-wetenschappelijk'. "Zoals elke risico-analyse is dit volstrekt arbitrair. De hoge premie die op het project rust wordt niet uitgelegd door de politiek. Wel wordt voor steeds meer wegen gezorgd, maar er komen ook steeds minder plaatsen waar ik nog naartoe wil'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden