Hoogleraar: ’Voogden zijn te snel met demonstratie’

De gezinsvoogden protesteren te vlug tegen de vervolging van hun vakgenoot, vindt Johan Legemaate, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Vrije Universiteit. „Het is beter af te wachten wat de rechter beslist.”

De rechter kan helderheid geven over de verantwoordelijkheden van individuele gezinsvoogden en dat is goed, denkt Legemaate. „Voor de gezinsvoogd is het natuurlijk ontzettend zuur dat zij zo’n hele lange procedure over zich heen krijgt. Maar het Openbaar Ministerie heeft uitgebreid vooronderzoek gedaan en ziet kennelijk reden tot vervolging. Misschien volgt gewoon vrijspraak. En zo niet, dan kan de sector zich na de uitspraak beraden over hoe het in de toekomst anders moet en dan zo nodig met de overheid overleggen. Daar moet je niet van schrikken als beroepsgroep.”

Hij noemt het ’opmerkelijk’ dat de actievoerders vandaag dezelfde argumenten aanvoeren die hulpverleners in de zorg vaak noemen, als er een juridische dreiging is. „Dan deugt het beleid van het ziekenhuis niet, er zijn te weinig mensen, er is te weinig geld. Dat kan best waar zijn. Maar het is natuurlijk niet zo dat je daarom een individu niet kunt vervolgen. Je bent altijd ook zelf verantwoordelijk.”

Als gezinsvoogden die verantwoordelijkheid niet aankunnen, omdat de arbeidsomstandigheden te bar zijn, de werkdruk te hoog, agressie heel algemeen, dan moeten ze met collega’s naar hun werkgevers gaan en zeggen: het gaat zo niet, zo werken we niet langer.

Ook het argument dat ouders tegenover jeugdbeschermers snel met hun verhaal naar de media dreigen te stappen, of een klachtenprocedure beginnen, vindt hij niet valide. „Gezinsvoogden doen geen vrijwilligerswerk, het is werk van professionals, ze worden ervoor betaald. Daar hoort gewoon bij dat de klant een klacht kan indienen. Het is onverstandig daartegen te protesteren, beter is het de klacht aan te horen en de kwaliteit van het werk te verbeteren om dezelfde klachten in de toekomst te voorkomen.”

Ook in de medische wereld is het voor artsen en verplegers een schok als een collega wordt vervolgd of voor de tuchtrechter komt. „Ik begrijp de gezinsvoogden ook wel. Het is niet niks wat er gebeurt, want al is de naam van de mevrouw niet bekend, we weten allemaal dat het om de gezinsvoogd van Savanna gaat. Dat komt natuurlijk keihard aan.”

Maar vergeet niet, vervolgt Legemaate, dat het de eerste keer is dat justitie een voogd vervolgt. Blijkbaar heeft het optreden van voogden eerder geen aanleiding gegeven voor vervolging. „Gezinsvoogden zijn dus helemaal niet vogelvrij, zoals de belangenvereniging zegt.”

Ook in de medische wereld is de vraag geregeld: heeft deze hulpverlener goed gehandeld? Dan komt de arts of verpleger voor de eigen tuchtrechter. „De jeugdzorg kent geen tuchtrecht, logisch dus dat de voogd voor de strafrechter komt. Dat kan nu eenmaal gebeuren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden