Hoogleraar Stefan Paas is de nieuwe Theoloog des Vaderlands

Stefan PaasBeeld Maartje Geels

Hoogleraar theologie Stefan Paas is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Bij de Nacht van de Theologie, zaterdagavond, werd ook het beste theologische boek van het jaar bekend gemaakt. Dat is ‘God en ik’, van Alain Verheij, eveneens theoloog.

Paas (49) ziet de prijs als ‘een vehikel om theologie naar de samenleving te brengen.’ “Er wordt ontzettend veel gekletst over God, geloof en spiritualiteit. De theologie kan helpen het maatschappelijke gesprek te voeden met intelligente verhalen, met mooie beelden, met ervaringen van vroeger en wereldwijd”, zegt hij in een interview met Trouw.

Anders dan andere keren, is Paas niet gekozen door een jury of door het publiek, maar is hij aangezocht door de organisatie van de Nacht van de Theologie, onder andere Trouw, Nederlands Dagblad, EO en Protestantse Theologische Universiteit.

Met Paas is de titel nu weer in handen van een academicus én een orthodoxe gelovige. Paas is de helft van de week hoogleraar aan de VU in Amsterdam, en de andere helft aan de Theologische Universiteit Kampen, die docenten opleidt voor de Gereformeerde Kerken Vrijmaakt. Hij is aangesloten bij de Christelijke Gereformeerde Kerken, net als de vrijgemaakte, een kerk in de behoudende hoek.

Paas volgt de vrijzinnige predikant en rituelenbegeleider  Claartje Kruijff op. Zij had een denktank vanuit verschillende geloofsstromingen, met wie zij het afgelopen jaar het Onze Vader besprak. De weerslag daarvan staat in het boekje dat zij zaterdag presenteerde ‘Slow food, broodnodige gesprekken over het Onze Vader’.

Persoonlijk

Een jury van recensenten van Trouw en het Nederlands Dagblad kozen uit vijf boeken ‘God en ik’ van Alain Verheij, onafhankelijk theoloog. Verheij heeft met dit boek volgens de jury een ‘originele, relevante en geslaagde’ poging gedaan om de Bijbel levend en toegankelijk te maken voor een hedendaags publiek dat niet vertrouwd is met de verhalen. Ook het persoonlijke karakter van het boek viel in de smaak bij de jury, net als zijn bescheidenheid – hij claimt niet dat zijn uitleg de beste is.

Om ook een jonger publiek te trekken, is er aan de titel en de prijs een derde nominatie toegevoegd: de Jonge Theoloog des Vaderlands. Deze titel ging naar Rik Zweers, een 23-jarige student aan de Hogeschool VIAA in Zwolle. Zweers groeide op in de gereformeerd-vrijgemaakte kerk, hij kerkt nu in de Dominicanenkerk in Zwolle.

Lees ook:

De nieuwe Theoloog des Vaderlands: loyaal, maar niet volgzaam

Als er iets goed is voor een theoloog, dan is het om zelf een kerk te stichten. Hoogleraar Stefan Paas, de nieuwe Theoloog des Vaderlands, begon in Amsterdam een kerk en besefte daardoor óók wat het geloof voor hemzelf betekent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden