Hoogleraar René ten Bos wint Socrates Wisselbeker

René Ten Bos Beeld Merlijn Doomernik
René Ten BosBeeld Merlijn Doomernik

René ten Bos heeft met 'Bureaucratie is een inktvis ' de Socrates wisselbeker gewonnen. Dat is vanavond bekendgemaakt tijdens de Nacht van de filosofie. Jaarlijks gaat de prijs naar 'het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het jaar.

Stijn Fens

René ten Bos is hoogleraar filosofie en managementfilosofie in Nijmegen. Het ongrijpbare karakter van bureaucratie doet hem denken aan de inktvis met zijn glibberige tentakels, de formulieren die bureaucraten afscheiden aan de inkt die deze beesten uitstoten om zichzelf onzichtbaar te maken. De jury noemt het 'Bureaucratie is een inktvis' bijzonder origineel en zeer toegankelijk voor een groot publiek.

In zijn boek zet Ten Bos zich af tegen het rendementsdenken. "Meetbaar resultaat is het enige wat telt. Mijn universiteit wil liever weten hoeveel ik schrijf dan wat ik schrijf." Bedrijfskundigen zouden meer aandacht moeten krijgen voor zaken waarvoor je de uitkomst niet kan voorspellen, zoals vertrouwen en vriendelijkheid.

Naast René ten Bos waren ondermeer Arnold Heumakers en Tinneke Beeckman voor de wisselbeker genomineerd. Beeckman was de enige vrouw op de lijst. Onbegrijpelijk vonden vier vrouwelijke redacteuren van Filosofiemagazine. In een manifest hekelden zij de ondervertegenwoordiging van vrouwen op de longlist voor de prijs. "Juist in een maatschappijkritische discipline als filosofie moeten zoveel mogelijk stemmen gehoord worden."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden