Hoogleraar razend op justitie

MALDEN - ,,Beneden alle peil'', vindt emeritus-hoogleraar T. Eskes de manier waarop justitie is omgegaan met haar verklaringen over de Puttense moordzaak. Volgens hem is justitie 'aan de haal gegaan' met haar verklaring door de 'sleeptheorie' te verzinnen. Die theorie maakte de veroordeling van de twee verdachten van de moord op Christel Ambrosius mogelijk.

door Florentijn van Rootselaar

Het onderzoek naar de moord op Ambrosius werd dinsdag heropend. De belangrijkste reden daarvoor is dat Eskes tijdens het onderzoek van de Hoge Raad naar de moordzaak verklaarde dat hij de sleeptheorie op basis van later verkregen informatie hoogst onwaarschijnlijk acht.

Justitie baseerde de veroordeling van de twee verdachten in 1995 mede op een verklaring van Eskes over de mogelijkheid dat sperma versleept was. Justitie stelde vervolgens dat het sperma dat werd gevonden op Ambrosius' been niet afkomstig was van de daders, maar van een eerder seksueel contact van Ambrosius. Het sperma zou door de verkrachting zijn 'versleept'.

Eskes legt uit hoe justitie bij de verslepingstheorie kwam: ,,Voor de zaak ben ik door de rechter-commissaris gehoord. Die vroeg heel algemeen of het zaad dat zich door een eerste paring in de schede bevindt, door een tweede paring -verkrachting in dit geval- versleept kan worden. Ja, zei ik, dat is mogelijk.''

Later heeft het openbaar ministerie volgens Eskes die sleeptheorie aangevoerd: ,,Mij is nooit gevraagd of die theorie in dit geval klopte.'' Incorrect, zelfs beneden alle peil vindt Eskes dat justitie vervolgens 'op de loop is gegaan' met zijn uitspraak en er haar veroordeling van de verdachten gedeeltelijk op heeft gebaseerd.

Het zit Eskes dwars dat hij nu wordt beschouwd wordt als auteur van de theorie: ,,Er is een antwoord dat ik gaf na een vraag van de rechter-commissaris uitgelicht, waarna die hele theorie mij in de schoenen is geschoven.''

Eskes is er ook verbolgen over dat hij niet het hele dossier over de zaak had gekregen. ,,Het sectierapport had ik niet. Ik weet niet of dat moedwillig was, of uit slordigheid. Daarmee is mij relevante informatie onthouden.''

Eskes betwijfelde al langer de veroordeling van de verdachten. In 1999 zei hij in een interview dat de versleping van sperma theoretisch mogelijk is, maar dat hij toch het gevoel had dat de verdachten niet terecht vastzitten. Eskes dacht toen al dat de spermavlek misschien afkomstig was van de dader.

Het geeft Eskes 'een goed gevoel' dat de zaak wordt heropend. ,,Het spook dwaalt immers nog steeds rond. Niemand weet wie het gedaan heeft.''

XTC-BENDE. De politie in Suriname en in de Amerikaanse stad Miami hebben 26 vermeende leden van een bende xtc-smokkelaars opgepakt. Zij hebben volgens justitie in Miami uit Nederland afkomstige xtc via Suriname naar de VS gesmokkeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden