RoofkunstNigeria

Hoogleraar Prince Gregory Akenzua: ‘We zien graag af van copyrights’

Prince Gregory AkenzuaBeeld Petterik Wiggers

Prince Gregory Akenzua (81)

Hoogleraar pediatrie. Prins. Broer van de vorige oba (koning). Enogie (hertog).

Als enogie vertegenwoordig ik de oba buiten de stad. Mensen stappen vaak liever naar mij dan naar een rechter. De traditionele rechtspraak draait om bemiddeling tussen gemeenschappen, vaak gaat het om land. Tot de landwet (1978) behoorde al het land aan de oba.

Ik vertegenwoordig de oba ook in de onderhandelingen met Europese musea over de Benin Bronzes. Het akkoord over uitleen en een nieuw museum in Benin City zien sommige mensen hier als teken dat we niet hard genoeg hebben gevochten. Maar we geven onze aanspraak op eigendom niet op.

Dit akkoord zie ik als stap op weg naar teruggave. Wat ons betreft kunnen ze in Europa kopieën tentoonstellen; we zien graag af van copyrights.

Ja, de objecten hadden van oorsprong een religieuze betekenis, ze waren niet bedoeld voor een museum. Maar de huidige oba, Zijne Majesteit Ewuare II, erkent dat ze een nieuwe culturele lading hebben gekregen, die in een museum tot zijn recht komt. Daarom bouwt hij er een museum voor. Eerdere oba’s hebben beelden aan musea in Lagos en Benin geschonken. Deze oba heeft gestudeerd in Groot-Brittannië en de VS, was ambassadeur in Scandinavië en Italië. Hij gebruikt nu zijn ervaringen en opleiding om onze cultuur te verbeteren.

Op trouw.nl/beninbronzes staan alle artikelen, interviews en video’s uit deze serie over roofkunst.

Lees ook:

Geroofd brons mag naar huis 

Op 5 juli praten musea uit Europa en Nigeria over een nieuw museum in Benin City. Dat zal Benin Bronzes uit Europees bezit tonen. Redacteur Eric Brassem en fotograaf Petterik Wiggers reisden de geroofde kunstwerken vooruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden