Hoogleraar: Jezus noemt God 'zijn moeder' op papyrusvel

De papyrussnipper met de koptische tekst die onlangs werd ontdekt Beeld AFP
De papyrussnipper met de koptische tekst die onlangs werd ontdektBeeld AFP

Op de onlangs opgedoken papyrussnipper uit de vierde eeuw spreekt Jezus niet alleen over zijn vrouw, maar noemt hij ook God 'zijn moeder'.

Hans van Oort, als hoogleraar vroeg christendom verbonden aan de Radboud Universiteit, wijst hier vandaag in Trouw op.

Van Oort gaat er voorlopig vanuit dat de papyrussnipper authentiek is, tot het tegendeel wetenschappelijk aangetoond kan worden. Pas als de inkt van de onlangs gevonden papyrussnipper chemisch getest is, kan echt duidelijk worden of deze snipper vals is of echt, schrijft Van Oort.

Vervalsing
Het Vaticaan heeft twijfels geuit over de authenticiteit van het papyrusfragment uit de vierde eeuw. In een commentaar in de Osservatore Romano schrijft Giovanni Maria Vian, niet alleen redacteur maar ook deskundige op het gebied van het vroege christendom, dat het fragment een vervalsing is.

De Osservatore biedt tegelijk ook ruimte voor twijfel, want in dezelfde krant legt Alberto Camplani, vakgenoot van Van Oort, uit dat voorzichtigheid geboden is, maar dat er nog geen zekerheid is over de echtheid. Het fragment is via een handelaar in handen gekomen van Karen King, als wetenschapster verbonden aan Harvard. Die herkomst roept argwaan op, schrijft Camplani in de Osservatore, maar levert geen bewijs.

Thomas-evangelie
Volgens Van Oort is in Egypte papyrus te koop dat oud is. Mocht de gevonden tekst een vervalsing zijn, dan is die wel met veel deskundigheid gemaakt. Van Oort wijst erop dat de tekst verdacht veel op het Thomas-evangelie lijkt. Dat zou erop kunnen wijzen dat het om een vervalsing gaat.

Het Thomas-evangelie maakt deel uit van de geschriften die in december 1945 gevonden zijn in Nag Hammadi, in Egypte. Doordat die Nag-Hammadi geschriften via internet te bekijken zijn, kunnen ingenieuze vervalsers er hun voordeel mee doen.

Het onlangs gevonden papyrusfragment is aan beide zijden beschreven. Op een tekst aan de voorzijde zegt Jezus, volgens Van Oort: 'Mijn moeder gaf mij het leven'. Jezus zou hierbij niet naar Maria verwijzen, maar naar God, als moeder.

Ook in het Thomas-evangelie verwijst Jezus naar God als zijn moeder, schrijft Van Oort.

Lees meer vandaag in Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden