Hoogleraar hekelt ook universiteit

De Utrechtse hoogleraar Pieter van der Horst heeft in zijn gecensureerde afscheidsrede ook een ferme aanval gedaan op de Universiteit van Utrecht.

Prof. dr. Pieter W. van der Horst en het bestuur van de Universiteit Utrecht verschillen van mening over de inhoud van de oorspronkelijke tekst:

 • Lees hier de afscheidsrede, zoals uiteindelijk uitgesproken door Prof. dr. Pieter W. van der Horst.
 • Lees hier de oorspronkelijke versie, volgens Prof. dr. Pieter W. van der Horst.
 • Lees hier de oorspronkelijke versie, volgens de subfaculteit Godgeleerdheid van de universiteit Utrecht.
 • Lees hier de officiële reactie van de universiteit van vrijdag 16 juni.
 • ]]>

  Dat blijkt uit de tekst van zijn rede, die nu op de website van Trouw staat. Van der Horst, die Nieuw Testament doceerde, vindt het onjuist dat in een tijd, waarin antisemitisme toeneemt, de universiteit minder wetenschappers aanstelt voor joodse studiën.

  Ook wil hij dat bij de benoeming van islamologen gekeken wordt naar hun tendens.

  Zaterdag meldde Trouw dat de universiteit bezwaar had gemaakt tegen passages over nieuw antisemitisme in de islamitische wereld.

  De afscheidsrede van Van der Horst gaat over de mythe van ’joods kannibalisme’. Hij beschrijft eerst hoe diep het antisemitisme wortel heeft geschoten in de islamitische wereld en valt dan zijn eigen universiteit aan: „Wat doet de Universiteit van Utrecht? Terwijl Elie Wiesel ons keer op keer heeft voorgehouden dat er maar één remedie tegen jodenhaat is en dat is informatie en nog eens informatie, waardoor onzinnige vertekeningen van de werkelijkheid gecorrigeerd kunnen worden, besluit de Theologische Faculteit alhier het onderwijs en onderzoek in het jodendom te marginaliseren. Terwijl er hier in de tweede helft van de twintigste eeuw nog een fulltime hoogleraar jodendom met een fulltime medewerker was, rest er nu nog slechts een parttime universitair docent... Dit is in het huidige tijdsgewricht een totaal onverantwoord beleid... Ik stel hier met nadruk dat een theologische faculteit die... haar verantwoordelijkheid in de strijd tegen de jodenhaat door middel van onderwijs en onderzoek niet erkent, haar bestaansrecht moreel gesproken op het spel zet.

  Ik voeg hier nog aan toe dat...bij benoeming van islamologen aan de faculteit gelet moet worden op de signatuur... dat er niet iemand wordt benoemd van het politiek correcte soort islamologen waarvan Nederland er veel te veel heeft... maar een kritische islamoloog die de moed heeft ook de donkere kanten van de islam onder ogen te zien en studenten er weerbaar tegen te maken.”

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden