Hoogleraar Dronkers: Middelmaat krijgt hier een Michelinster

Kritiek op predikaat excellent: te veel vergeten gebieden en te weinig scholen

Hoofdschuddend bekeek hij de lijst. Geërgerd hield hij, ter vergelijking, zijn eigen lijsten ernaast. En boos constateerde hij: "De excellente middelbare scholen van het ministerie scoorden bij mij vooral zesjes. De minister wil met deze lijst excellentie bevorderen, maar hier krijgt de middelmaat een Michelinster."

Dat zegt Jaap Dronkers, hoogleraar onderwijssociologie aan de Universiteit Maastricht, de man die de scholen in het voortgezet onderwijs al jaren rapportcijfers geeft. Dronkers spreekt van een 'Randstadlijst': "Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland: ze lijken vergeten. Net als alles onder Venlo." Zijn tweede bezwaar is dat 142 van de in totaal ongeveer 450 middelbare scholen zijn beoordeeld. "Waarom neem je daar genoegen mee? Bij het samenstellen van de Schoolprestaties voor Trouw streefden we altijd naar 100 procent."

En hij betreurt het gebrek aan transparantie: "We weten niet welke criteria uiteindelijk het zwaarst wogen." Dronkers heeft het over een 'softe' lijst. "Er is bijvoorbeeld ook meegewogen of scholen leerlingvolgsystemen hebben, reine gebouwen, of mooie protocollen hoe je met elkaar omgaat. Of er iets is voor hoogbegaafde leerlingen. Maar je beoordeelt een ziekenhuis toch niet op de kwaliteit van de keuken? Bij het berekenen van de Schoolprestaties ging het echt om prestaties. En daar moet het volgens mij bij het predicaat 'excellent' ook eigenlijk om gaan", aldus de man van de cijfers.

"Als je echte excellentie wilt bevorderen, moet je prestaties belonen. In ons onderwijssysteem laten we onze beste leerlingen onderpresteren. Het gaat niet om hun eindcijfers, het gaat erom dat ze slagen. Meer niet. Als je in Engeland naar Oxford of Cambridge wil, is een voldoende niet genoeg. Eigenlijk zie je bij deze lijst van het ministerie hetzelfde: We belonen de middelmaat. Deze excellente scholen zijn nu heel blij met hun prijs, terwijl ze op mijn lijsten een zesje hebben. Ze zouden juist moeten worden uitgedaagd het beter te doen."

"Als restauranthouder geef je je niet zelf op voor een Michelinster. Dat is je eer te na", vervolgt Dronkers. "Het lijkt erop dat alleen de subtop zich voor het lijstje van het ministerie heeft aangemeld. De scholen die bij mij negens en tienen scoorden, staan niet op deze lijst. Die gaan er niet zelf om vragen. Die hebben de afgelopen jaren al genoeg faam gemaakt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden