Hooggerechtshof VS buigt zich over rechten van homoseksuelen

Van onze buitenlandredactie WASHINGTON - Het Amerikaanse hooggerechtshof is gisteren begonnen met de behandeling van een beroepszaak, waarvan de uitspraak verregaande consequenties kan hebben voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen in de Verenigde Staten. De uitspraak komt volgend jaar juni.

De kwestie waarover de negen rechters zich moeten uitspreken is een maatregel die het bestuur van de staat Colorado drie jaar geleden nam. Het aanvaardde een amendement op de grondwet van de staat, waarin maatregelen van lagere overheden werden verboden die homo's en lesbiennes 'speciale rechtsbescherming' gaven en hen vrijwaardden van discriminatie op het terrein van huisvesting, werkgelegenheid en gebruik van overheidsfaciliteiten. De steden Denver, Boulder en Aspen hebben dergelijke statuten.

Tijdens de verkiezingen van 1992 konden de bewoners van Colorado zich voor of tegen het amendement uitspreken en dankzij een felle campagne van tegenstanders van gelijkberechtiging van homoseksuelen haalde het omstreden voorstel een meerderheid van 53,4 procent. Daarop bepaalde het hooggerechtshof van de staat Colorado dat het amendement onaanvaardbaar was omdat het rechtsongelijkheid goedkeurde. Tegenstanders van het 'verbod' hebben daarna de zaak aanhangig gemaakt bij het hoogste hooggerechtshof.

De 'landsadvocaat' van Colorado verdedigde gisteren het amendement als de uitdrukking van de wil van de bevolking en hij stelde dat de deelstaat het recht heeft zijn eigen beleid te bepalen. Volgens hem worden homoseksuelen niet vogelvrij omdat algemene discriminatiewetten op hen van toepassing blijven. Op de vraag van een van de rechters of homo's onder het nieuwe grondwetsonderdeel recht hebben op bediening in een restaurant of overnachting in een hotel bleef de vertegenwoordiger van Colorado het antwoord schuldig.

Ook andere rechters waren kritisch. Zij vroegen zich af of homoseksuelen hiermee afgezonderd werden van andere groepen uit de bevolking en of er ooit eerder pogingen waren gedaan groepen uit te sluiten van grondrechten. Twee vertegenwoordigers van de conservatieve vleugel van het hof vroegen zich af of Colorado met de maatregel uitingen van homoseksualiteit wil ontmoedigen.

De uitspraak van het hof over homo-rechten wordt de eerste sinds 1986 toen met 5 tegen 4 stemmen werd bepaald dat de staat Georgia niet kon worden gedwongen anti-homowetten op te heffen. Later gaf een van de vijf rechters zijn ongelijk toe. Binnen afzienbare tijd zal het hoogste rechtscollege waarschijnlijk ook een uitspraak doen over de positie van homoseksuelen in de strijdkrachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden