Hooggerechtshof velt vernietigend oordeel over de Keniaanse verkiezingen

null Beeld AFP
Beeld AFP

De afwijkingen bij de verkiezingen in Kenia waren wijdverspreid, aldus het Hooggerechtshof, dat het resultaat ongeldig acht.

Het hooggerechtshof van Kenia gaf vandaag een uitvoerige uitleg over haar eerdere beslissing om de presidentsverkiezingen van augustus te annuleren. In de motivering vergeleken de rechters het hele verkiezingsproces met een Matatu, het beruchte openbaar vervoermiddel in Kenia dat voortdurend de regels overtreedt.

De verkiezingen waren ‘onveri­fieerbaar en niet erg transparant en dus had het hof geen andere keus dan het resultaat te annuleren’, oordeelde de rechtbank. Een van de belangrijkste problemen was de afwezigheid van het papieren bewijsmateriaal van zo’n 11.000 van de meer dan 44.000 stembureaus, dat de elektronische resultaten moest bevestigen. 

Bewijsmateriaal

Volgens de kieswet moest al dat gescande bewijsmateriaal naar kiescommissie IEBC zijn gestuurd, voordat de winnaar bekendgemaakt kon worden. Dat was niet het geval toen het IEBC president Uhuru Kenyatta tot winnaar uitriep en hem 1, 4 miljoen meer stemmen toekende dan zijn rivaal, oppositieleider Raila Odinga.

Steekproeven van de betreffende formulieren tonen bovendien aan dat in sommige gevallen officiële stempels of handtekeningen ontbreken. Ook waren er formulieren zonder ­serienummers of officiële watermerken. “De afwijkingen waren wijdverspreid en hebben de integriteit van de verkiezingen beïnvloed”, aldus de rechters.

Ook de weigering van de IEBC om inzage te geven in de servers van het elektronische kiessysteem heeft een rol gespeeld bij de annulering. De meerderheid van het hof voelde zich daardoor verplicht de ‘eisen van de oppositie te aanvaarden dat het computersysteem geïnfiltreerd en gecompromitteerd was’.

De kiescommissie heeft gewacht op de volledige uitspraak om te zien wat ze zou kunnen verbeteren om op 17 oktober betrouwbare verkiezingen te kunnen organiseren. De vraag is echter nu of de commissie daartoe überhaupt in staat is.

Bovendien betwijfelt het Franse bedrijf OT-Morpho, dat het elektronische systeem leverde, of het lukt om het systeem op 17 oktober weer paraat te hebben. Overigens is er nog geen nieuw contract ondertekend tussen het bedrijf en de IEBC.

Bedreigingen

Een dag voor de uitspraak klaagde opperrechter David Maraga tijdens een persconferentie over bedreigingen aan het adres van de rechterlijke macht, sinds het hof de verkiezingen annuleerde. Het begon met president Kenyatta die refereerde aan ‘Maraga en zijn criminelen’ en hoe hij ‘justitie zou fixen’. Dat zette de toon voor zijn volgelingen in demonstraties en om gif te spuien op de sociale media.

Maraga refereerde niet alleen aan de demonstraties, maar ook aan persoonlijke bedreigingen van werk­nemers van de rechterlijke macht. Hij beschuldigde tevens politiecommissaris Joseph Boinnet ervan het personeel van justitie onvoldoende te beschermen. “Hij negeert onze meldingen en verzoeken waardoor medewerkers van justitie en hun eigendommen in gevaar worden gebracht.” Dramatisch voegde hij eraan toe: “We zijn klaar om de ultieme prijs te betalen om de grondwet te beschermen.”

Ondertussen hebben president Kenyatta en oppositieleider Odinga hun campagne hervat. Het gaat er in de tweede ronde smerig aan toe. De opruiende taal aan beide zijden van het politieke spectrum kan mogelijk leiden tot geweld in aanloop naar de herhaling van de verkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden