Lhbti-rechten

Hooggerechtshof Panama weigert huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht te erkennen

Twee vrouwen vieren op Valentijnsdag dit jaar een symbolische bruiloft in Lima in Peru, waar het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht ook niet erkend wordt. Beeld ANP / EPA
Twee vrouwen vieren op Valentijnsdag dit jaar een symbolische bruiloft in Lima in Peru, waar het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht ook niet erkend wordt.Beeld ANP / EPA

Het Hooggerechtshof van Panama heeft een verzoek tot erkenning van het homohuwelijk verworpen. De rechterlijke instantie oordeelde dat het ‘noch om een mensenrecht, noch om een grondrecht’ gaat. Zo valt te lezen in de uitspraak van het Hof op 16 februari.

Redactie Trouw

Sinds 2016 ontving het Panamese Hooggerechtshof verschillende beroepen van koppels van hetzelfde geslacht tegen de Gezinswet, die enkel het huwelijk tussen een man en een vrouw erkent. Volgens de stellen in kwestie is dit ongrondwettelijk. Daarom verzochten ze erkenning van hun huwelijken, die in andere landen waren gesloten.

Het Hooggerechtshof komt hen niet tegemoet. ‘Ondanks de veranderingen die zich in de realiteit kunnen voordoen', aldus het Hof, geniet het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht ‘geen conventionele en grondwettelijke erkenning’ in Panama, zo valt te lezen in het het arrest. Zes van de negen rechters van het Hof scharen zich achter deze redenatie.

Volgens het Hooggerechtshof zijn de normen van de Gezinswet ‘objectief en rationeel gerechtvaardigd door het algemeen belang om de voorkeur te geven aan verbintenissen waaruit gezinnen kunnen worden gesticht en die de menselijke soort en bijgevolg de samenleving in stand houden’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden