Hooggerechtshof India bant religie uit de politiek

Indiase politici mogen hun godsdienst niet langer gebruiken om stemmen te winnen. Dat besloot het Indiase hooggerechtshof gisteren. Geen enkele politicus mag volgens de rechters met een beroep op 'kaste, geloofsbelijdenis of religie' vragen om de gunst van de kiezer.


Volgens de voorzitter van het hof moeten verkiezingen een 'seculiere onderneming' zijn. India is officieel ook een seculier land, maar politieke partijen richten zich vaak op religieuze groepen. Zo staat de regerende BJP van premier Narendra Modi bekend als nationalistische hindoepartij. Daarnaast keerde de partij zich in het verleden vaak tegen moslims in de aanloop van verkiezingen.


Het hof oordeelde dat verkiezingsresultaten ongeldig zijn als politici om stemmen vragen op basis van religieuze sentimenten. De zeven rechters stemden met een nipte meerderheid (vier tegen drie) voor het besluit om religie te verbannen uit de politiek. Zij vonden dat de seculiere grondwet beschermd moest worden en dat religie een persoonlijke zaak is. De andere drie rechters vonden dat de kwestie moest worden overgelaten aan de politiek.


De uitspraak komt enkele weken voor de verkiezingen in Uttar Pradesh, de deelstaat met de meeste inwoners. Religie en kaste spelen daar traditioneel een hoofdrol in de campagnes.


De verkiezingen zijn belangrijk voor premier Modi, die volgens insiders in 2019 zich opnieuw herkiesbaar wil stellen. Daarna volgen er verkiezingen in de deelstaten Punjab, Uttarakhand, Goa en Manipur.


De uitspraak wordt gesteund door verschillende politieke en religieuze organisaties, waaronder de Communistische Partij. In India is bijna 80 procent van de 1,25 miljard mensen hindoe en 14 procent moslim. De overige 6 procent is onder meer christen, boeddhist of sikh.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden