Weblog

Hoogezand zonder gas, kan dat?

Een deel van de zonnepanelen waarmee Jan Treur in Heiloo zijn warmtepomp voedt. Beeld Vincent Dekker
Een deel van de zonnepanelen waarmee Jan Treur in Heiloo zijn warmtepomp voedt.Beeld Vincent Dekker

Will Eisinga uit Hoogezand bespaart zo'n 2500 euro per jaar sinds hij zijn gas liet afsluiten en zijn huis verwarmt via een warmtepomp. 'Dat kan iedereen!', roept hij enthousiast. Kan heel Hoogezand inderdaad zijn voorbeeld volgen?

Vincent Dekker

Vorige week heb ik uitgelegd hoe Will na een investering van 12.500 euro in zonnepanelen en een warmtepomp zijn gas kon afsluiten en netto ook niets meer betaalt voor zijn stroom. Dat scheelt hem ongeveer 2500 euro per jaar aan energiekosten, en dus is zijn investering in zo'n 5 jaar terugverdiend.
Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar het is toch echt de praktijk, verzekert Will, die dat met energierekeningen en stroomverbruik kan aantonen. Sterker nog: dit kan iedereen, is zijn stellige overtuiging.
Will rekent het potentiële voordeel uit voor de gemeente waarin hij woont: Hoogezand. Die telt 18.000 huizen. Als die gemiddeld 2.500 euro per jaar besparen, is dat 45 miljoen per jaar. In 20 jaar afschrijving kom je op een kleine miljard euro, exclusief het effect van stijgende energieprijzen en inflatie.

Goede plek voor panelen
Nu is Will in de gelukkige omstandigheid dat hij een flink aantal zonnepanelen op zijn dak kwijt kan. Daardoor wekt hij de meeste stroom die hij nodig heeft zelf op en kan hij de rest verrekenen met de heffingskorting, waardoor de energierekening op nul uitkomt. Lang niet iedereen heeft echter zo'n gunstig dak. Sommigen hebben geen eigen dak, anderen hebben een dak waar veel schaduw op valt. Het laatste drukt de stroomopbrengst van panelen aanzienlijk.
Maar: daar is een mouw aan te passen. Er is een zogeheten 'postcoderoos'-regeling, waarbij je zonnepanelen in de buurt op een ander dak of weiland kunt plaatsen en de stroom daarvan toch helemaal kunt salderen, alsof de panelen dus op een eigen dak staan of liggen.
Bovendien heeft Will twee jaar geleden 6000 euro voor zijn panelen betaald. Inmiddels zou een vergelijkbare set al 1000 euro goedkoper kunnen zijn. Ook krijgen installateurs gaandeweg wat ervaring met het aansluiten van warmtepompen, wat de prijs van het installeren kan drukken.

(Inter)nationaal nieuws
Kortom: financieel moet er toch wel wat mogelijk zijn. Het zou dus razend interessant zijn als iemand in bijvoorbeeld Hoogezand eens samen met Will zou gaan uitzoeken wat daar echt haalbaar is. Een hele Groningse gemeente die tegen het gasbedrijf zegt: laat dat spul maar in de grond zitten! Zou toch (meer dan) nationaal nieuws zijn!

Will gaat ondertussen thuis door met zijn verduurzaming. Binnenkort verschijnen er zonnepanelen op zijn garage, waarmee hij dan zijn elektrische auto laat rijden. En hij verhuurt een woning. Die gaat ook voorzien worden van zonnepanelen en een warmtepomp. Scheelt weer 2500 euro per jaar...

Hebt u uw gaskraan ook laten afsluiten, maar de zaak op een andere manier aangepakt dan Will en Jan Treur? Laat het weten, dan kan ik daar misschien ook aandacht aan besteden. Kijk ook op Twitter, bij VincentDekker4.

Aanvulling op 18-04-2014: Mijn opmerking over de postcoderoos was te kort door de bocht. Zie de terechte reactie van MKN hieronder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden