Hoogervorst positief over veiling kraamzorg

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft alle vertrouwen inde kraamzorgveiling op internet. In een brief die hij aan de Tweede Kamerheeft gestuurd, wijst hij de kritiek van aanbieders, maar ook van de PvdAen het CDA, van de hand.

Zorgverzekeraars Achmea en Menzis zijn bij wijze van proef in zee gegaanmet de zorgveiling voor het aanbod van kraamzorg in gebieden waar zij geenmarktleider zijn. Hierbij worden verzoeken van kraamvrouwen om kraamzorgop een internetsite geplaatst. Kraamzorginstellingen kunnen op die sitebieden om de opdracht binnen te halen. Beide zorgverzekeraars zien grotevoordelen in deze manier van inkopen en willen er mee doorgaan.

Koepelorganisaties Z-org en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN)hadden veel kritiek op de veiling. Maar minister Hoogervorst concludeertna gesprekken met verzekeraars, aanbieders en de directeur vanZorgveiling.nl dat er vooralsnog geen reden is om te vrezen voor dekwaliteit, of toegankelijkheid van de zorg, noch voor de privacy ofkeuzevrijheid van de patiënt. Wel heeft hij CTG-Zaio gevraagd om hetinstrument zorgveiling te onderzoeken.

Directeur A. Koster van Z-org erkent dat in gesprekken met dezorgverzekeraars een aantal scherpe kantjes van de kraamzorgveilingzijn afgehaald. Maar zijn leden zijn nog steeds ongelukig met de veiling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden