Hoogervorst: angst voor hoge premies overdreven

(Novum) - De angst voor hoge premies voor de nieuwe ziektekostenverzekering is overdreven. Dat zei minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede kamer. De PvdA stelde daarin vragen over de voorspelling van het Centraal Planbureau (CPB) dat de premie voor de verzekering volgend jaar hoger uitvalt dan gepland. Volgens de minister zijn deze cijfers 'maar' ramingen, en worden deze volgend jaar bijgesteld door de concurrentie tussen verzekeraars.

De premie voor de basisverzekering is nu gemiddeld 1038 euro per jaar. Volgens de berekeningen van het CPB wordt dat volgend jaar ongeveer 1160 euro. Voor de minister zijn de voorspellingen van het CPB geen reden maatregelen te treffen. Het is nu 'pas' februari, zei de minister, terwijl eind december duidelijk wordt hoe hoog de premie voor volgend jaar is. Bovendien wees Hoogervorst erop dat eerdere ramingen van het CPB ook lager zijn uitgevallen dan voorspeld.

De bewindsman greep het debat dinsdag aan om zijn ontevredenheid te uiten over de discussie over de hoogte van de premies voor de in januari ingevoerde nieuwe ziektekostenverzekering. Volgens Hoogervorst is de bevolking 'de afgelopen maanden keer op keer bang gemaakt voor hoge premies', onder meer door de linkse oppositie in de Tweede Kamer. De minister vindt dat de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel goed is verlopen. De voorspelde administratieve chaos is uitgebleven. Verder kennen Nederlanders 'de macht van switchen tussen verzekeringen, wat heeft geresulteerd in de grootste volksverhuizing ooit'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden