Hoogbejaarde Mugabe raakt meer macht kwijt

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe, wiens politieke positie in een rap tempo verzwakt. Beeld anp
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe, wiens politieke positie in een rap tempo verzwakt.Beeld anp

Zijn politieke én fysieke positie verzwakt in rap tempo en nu laat zijn trouwste achterban de hoogbejaarde Zimbabwaanse President Robert Mugabe ook nog vallen. Voor het eerst in zesendertig jaar kan Mugabe niet meer rekenen op de volledige steun van de onafhankelijkheidsveteranen in zijn land.

De landelijke vereniging van oud-strijders, die in de jaren zeventig samen met Mugabe vochten tegen het racistische en koloniale bewind van het toenmalige Zuid-Rhodesië, kan niet langer achter de 92-jarige leider staan. In een open brief hebben oud-strijders te kennen gegeven dat de toenemende dictatoriale houding van de president en diens handlangers niet langer aanvaardbaar zijn. De waarden van de bevrijdingsstrijd van weleer worden momenteel uitgehold, laten de veteranen weten.

Mugabe's de nabijheid tot de veteranen verschafte hem bij sommige Zimbabwanen nog het imago van anti-imperialistische oorlogsheld. Maar de veteranen voelen zich door hem aan de kant gezet. Ze hebben hun voorman altijd door dik en dun gesteund na de onafhankelijkheidsstrijd, waarna Mugabe in april 1980 aantrad als premier. Een van de redenen dat hij tot op heden nog regeert was de hulp van de veteranen, die geregeld op gewelddadige wijze werden ingezet tegen de oppositie. Nu verkiest Mugabe steeds vaker de spierkracht van de jongerenliga van Zanu-PF boven zijn oude strijdmakker van zestigplus.

Manipulatief
Ze noemen de 92-jarige leider in hun brief zelfs 'manipulatief' en 'egocentrisch' en zullen hem niet steunen bij de verkiezingen van 2018. Hoewel Mugabe heeft aangekondigd weer te zullen deelnemen aan de presidentsverkiezingen en dat ambt tot zijn dood te willen vervullen, is het nog maar zeer de vraag of hij de stemronde haalt. Er gaan geruchten dat hij aan prostaatkanker lijdt en dementerend is.

De breuk komt niet geheel onverwacht; eerder demonstreerden de veteranen tegen de president vanwege een conflict rond zijn opvolging. Maar het komt wel op een voor Mugabe zeer ongelukkig moment. Burgeropstanden tegen zijn bewind zijn in jaren niet zo hevig en massaal geweest als de laatste tijd. Door het hele land staakten leraren, artsen, verpleegsters en taxichauffeurs tegen de aanhoudende economische malaise. Er is bijna geen geld meer beschikbaar en lonen worden vaak niet uitbetaald. Het gevolg van 'failliet leiderschap', zo oordeelden de veteranen.

Predikant Evan Mawarire Beeld anp
Predikant Evan MawarireBeeld anp

Door de protesten en stakingen werd Zimbabwe even letterlijk lamgelegd; hele gebieden kwamen tot stilstand. De politie pakte de protestleider, de 39-jarige predikant Evan Mawarire op, maar de rechter oordeelde niet veel later dat die arrestatie onterecht was. Mawarire, inmiddels een landelijke held, is weer vrij. Ook al iets dat onder Mugabe meestal niet voorkomt.

Op een andere pilaar voor zijn langheerschappij, het leger, kan de oude Mugabe wellicht ook niet meer rekenen. Want ook de huidige militaire top zou de afkeer van de veteranen steunen. En binnen zijn eigen partij Zanu-PF wordt openlijk over opvolging geruzied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden