Hoogbejaarde Essebsi eist verkiezingswinst Tunesië op

De 88-jarige Essebsi vertrekt bij het stembureau Beeld reuters
De 88-jarige Essebsi vertrekt bij het stembureauBeeld reuters

Hij is al 88 jaar oud, was minister toen er in Tunesië werd gemarteld en gaf toe dat hij al eens met verkiezingsuitslagen rommelde. Toch heeft Beji Caid Essebsi volgens exitpolls de verkiezingen in Tunesië gewonnen.

Essebi kreeg volgens exitpolls 55,5 procent van de stemmen in de tweede stemronde. Zijn rivaal, de huidige president Moncef Marzouki, zou 44,5 procent van de stemmen hebben gekregen. Maar de officiële uitslag wordt morgen pas verwacht.

Bij exitpolls wordt kiezers bij het verlaten van het stembureau gevraagd wat ze gestemd hebben. De exitpolls van onderzoeksbedrijf Sigma Conseil zijn bij de twee voorgaande verkiezingen in Tunesië betrouwbaar gebleken.

Restauratie versus revolutie
De Tunesische kiezer stond gisteren voor de keuze: terug naar het oude en vertrouwde, of juist de vlag van de Arabische Lente hoog houden? Ging het bij de parlementsverkiezingen van oktober nog tussen 'islamisten' en 'seculieren', nu was de keuze tussen restauratie en revolutie.

In de ene hoek staat Moncef Marzouki, de huidige president. Onder de dictatuur van president Zine El Abidine Ben Ali verwierf hij faam als mensenrechtenactivist en politiek dissident. In de nasleep van de revolutie van 2011, waarbij Ben Ali het land ontvluchtte, belandde Marzouki in het presidentiële paleis waar hij voor de revolutionaire zaak bleef ijveren. Hij wierp zich op als hoeder van de armen en als bastion tegen de terugkeer van het ancien régime. Dat wordt volgens Marzouki geïncarneerd in de persoon van zijn tegenkandidaat: Beji Caid Essebsi, ofwel 'BCE'.

Marzouki, de huidige president, wilde zich gisteravond nog niet gewonnen geven Beeld ap
Marzouki, de huidige president, wilde zich gisteravond nog niet gewonnen gevenBeeld ap

'BCE', in de andere hoek, is een door de wol geverfde politicus die naam maakte onder Habib Bourguiba, die van 1957 to 1987 de eerste president van Tunesië was. In de chaotische maanden na de revolutie deed hij zich gelden als behendig interim-premier. Caid Essebsi haalde bij de eerste ronde 39,5 procent. Zijn partij, Nidaa Tounès ('Tunesië roept'), behaalde eerder al een klinkende overwinning tijdens de parlementsverkiezingen. Hij plaatst zich in de seculiere traditie van Bourguiba. "Maar dan zonder diens autoritarisme", zo zei hij eind 2012 tegen deze krant.

Rommelen met uitslag
Marzouki zet daar fijntjes tegenover dat Caid Essebsi minister van binnenlandse zaken was in een periode dat er in Tunesië werd gemarteld. En dat hij zelf heeft toegegeven met verkiezingsuitslagen te hebben gerommeld. "Hoe geloofwaardig is iemand die zich op zijn 88ste tot de democratie bekeert?", vroeg Marzouki zich meermaals retorisch af. Essebi sloeg terug met de opmerking dat Marzouki wordt gesteund door 'islamisten en salafistische jihadisten', een verwijzing naar aanhangers van de islamitische partij Ennahda die massaal op Marzouki stemmen.

Hoeveel macht de toekomstige Tunesische president heeft, is onduidelijk. De nieuwe grondwet voorziet in een 'gemengd regime', waarin de macht verdeeld is tussen parlement en president. De uitwerking ervan moet in de praktijk blijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden