'Hoog tijd voor de aanpak van belastingontwijkende bedrijven'
Europese lidstaten moeten hun voordelige nationale belastingregels voor multinationals opgeven en een einde maken aan de miljarden kostende mazen in de belastingwetgeving. Met deze resolutie verhoogt het Europees Parlement de druk op de regeringsleiders die morgen bijeen komen in Brussel. Het is de hoogste tijd om eindelijk eens belastingontwijkende bedrijven als Google en Apple aan te pakken, vindt GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout.
Aanpak van de mazen in de belastingwetgeving staan al jaren op het programma, maar telkens blijft het bij goede voornemens. Om regels te veranderen is unanimiteit vereist. Dat is niet eenvoudig omdat geen enkel land graag de eigen gunstige regeltjes opgeeft. Zo ligt Oostenrijk dwars omdat het niet haar bankgeheim wil prijsgeven als buurland Zwitserland rustig door kan gaan met het faciliteren van belastingontwijking.
Toch lijken de lidstaten ditmaal serieus werk te willen maken van de gemiste inkomsten. "We zien in de lidstaten een toenemende interesse, die er vroeger eerlijk gezegd niet was", zei de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso vandaag. "Laat ons dit momentum aangrijpen".
Belastinggeld lekt weg door fraude en illegale ontwijking, maar ook door legale ontwijking en agressieve belastingplanning die gebaseerd is op mazen in de wet, het niet op elkaar aansluiten van belastingstelsels en een gebrek aan Europese en internationale samenwerking. Volgens een van de opstellers van de resolutie, Mojca Kleva Kekuš van de S&D (de fractie waar de PvdA deel van uitmaakt), komt het bedrag aan niet geïnde belasting neer op ongeveer 2000 euro per inwoner.
"Met jaren vertraging erkennen de regeringsleiders eindelijk de perverse gevolgen van belastingontwijking", zegt Eickhout. "Maar het blijft alleen bij mooie woorden zolang de Europese regeringsleiders taboes zoals het Oostenrijkse bankgeheim en de Nederlandse postbusbedrijven onbesproken laten."
Die postbusbedrijven zijn voor Nederland een gevoelig punt. Bedrijven als Starbucks, Ikea en Google vestigen zich op papier in Nederland en ontwijken zo de minder gunstige belastingregels in het land van herkomst. Toch wilde staatsecretaris Frans Weekers vorige maand niets weten van de term belastingparadijs. Wie dat woord in de mond nam, was een nestvervuiler, zei hij bij Pauw & Witteman.
Barroso en Herman van Rompuy van de Europese Raad lieten vandaag al weten dat belastingontwijking de onderlinge cohesie onder druk zet. Ook Eickhout wijst op het risico van afkalvende solidariteit. "Nederlandse belastingbetalers maken zich kwaad over noodsteun aan Portugal. Ondertussen loop de Portugese schatkist miljarden mis omdat de negentien van de twintig grootste Portugese bedrijven de fiscus ontwijken via postbusbedrijven in Nederland."
Het Europees Parlement wil ook dat er een zwarte lijst komt met belastingparadijzen. Dan moeten de lidstaten het wel eerst eens worden over een gezamenlijke definitie van een belastingparadijs.
undefined