Hoog tijd om te presteren

Nu strubbelingen na het EK uit de wereld zijn, moet het roer om bij volleyballers

PAPENDAL - Dat prestaties uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, weten ze bij de Nederlandse volleybalbond Nevobo al te goed. Sinds 'de lange mannen' in 1996 goud haalden op de Olympische Spelen van Atlanta, is het bergafwaarts gegaan met het Nederlandse volleybal. Na jaren van niet waargemaakte verwachtingen lijken de volleybalmannen de stijgende lijn weer te pakken te hebben. Deze zomer is het tijd om te presteren, vindt bondscoach Edwin Benne, die met zijn team EK-kwalificatiewedstrijden en de World League voor de boeg heeft.

"De handicap van '96", noemt algemeen bondsdirecteur Joëlle Staps de norm die is gesteld door de succesvolle generatie volleyballers van midden jaren negentig. Aan deze torenhoge verwachtingen kunnen de huidige spelers van het Nederlands team bij lange na niet voldoen, getuige de 31ste plaats op de wereldranglijst.

"Je kan niet verwachten dat een land als Nederland altijd in de wereldtop meedraait", zegt Benne, zelf olympiër in 1988 en 1992. "Daarvoor zijn er te weinig spelers in Nederland. We kunnen niet kiezen uit miljoenen volleyballers zoals in andere landen. Maar het is niet onmogelijk als de programma's goed zijn en er talenten bij zitten."

Het laatste decennium gaf de volleybalmannen weinig reden tot opveren. Het missen van het EK 2011 was voor Benne het absolute dieptepunt. "Op een EK horen we gewoon te zijn." Ook kwalificatie voor het WK van dit jaar werd op een haar na misgelopen en op het EK van 2013 presteerden de oranjemannen uitermate teleurstellend met een tiende plaats.

Het desastreus verlopen EK was een breekpunt. Spelers lieten zich kritisch uit over het team en de bondscoach. Het roer moest om, vond Benne. Hij liet enkele spelers buiten de selectie, er kwamen nieuwe spelers bij en het begeleidingsteam werd aangepast. Volgens de bondscoach was er vooral een omslag in de manier van denken nodig. "Ik verlang van spelers dat ze alles doen om voor het Nederlands team te spelen. De eerste jaren hebben we geïnvesteerd. Nu zijn de eisen hoger en staat de prestatie voorop. Je best doen is niet meer voldoende."

Nu de strubbelingen na het EK uit de wereld zijn, heeft Benne naar eigen zeggen een groep spelers waar hij de komende jaren mee vooruit kan. "Ik ben een gelukkig man. Ik heb de best beschikbare spelers bij elkaar."

In de selectie zitten volleyballers die bereid zijn om na een zware competitie in het buitenland de hele zomer met het Nederlands team te trainen en over de wereld te reizen. "Dit is een goede generatie en er zijn veel jonge talenten. We gaan mooie tijden beleven."

Met zijn huidige spelersgroep wil Benne doordringen tot de Final Four van de World League en zich direct plaatsen voor het EK, waarvoor de eerste kwalificatiewedstrijd vrijdag wordt gespeeld tegen Kroatië.

Terwijl de bondscoach zijn ambities hardop durft uit te spreken, kijkt de volleybalbond liever naar de lange termijn. Directeur Staps ziet een stijgende lijn. "Bij de vrouwen laat zich dit al zien in de prestaties, bij de mannen moet dat nog komen." In 2020 moeten zij de aansluiting met de Europese toplanden gemaakt hebben. "Daar zijn uren op het trainingsveld voor nodig, geen leaseauto en een goed contract", aldus Staps.

Volgens de directeur hebben niet alleen de volgers, maar ook enkele volleyballers te lang vastgehouden aan oude normen. "Ook sommige spelers hadden een eisenpakket." De nieuwe generaties zullen weinig last hebben van de erfenis van 1996. "Zij zitten gespannen voor de televisie als we de olympische finale laten zien. Zij kennen de spelers niet en weten niet hoe het afloopt. Voor hen is het vergane glorie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden